Енергія у перекладі із грецької мови означає — дія, діяльність, сила, міцність. Саме такими епітетами можна охарактеризувати ліс.

Дія лісу полягає у балансі взаємовідносин усіх складових лісових біоценозів— ґрунту, лісової підстилки, трав’янистої, чагарникової та деревинної рослинності, мікроорганізмів (бактерій, грибів тощо).

Діяльність лісу це безперервний фотосинтез речовин з виділенням необхідного для життєдіяльності людини кисню.

Сила лісових насаджень пов’язана з утриманням ґрунтів особливо у зонах прогресування ерозійних процесів.

Міцність лісу – надання місць існування для тварин,птахів та інших організмів.

Саме для подальшого збереження всіх функцій,які ви ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Додав: lisozahystatua | Дата: 28.01.2020 | Коментарі (0)

Науково – технічна рада Держлісагентства України затвердила “Рекомендації щодо визначення якісного та кількісного впливу шкідливих комах і збудників хвороб на стан лісових культур, створюваних на великих згарищах”, де авторами та виконавцями тематики були  В.Л. Мєшкова, О.М. Кукіна, С.В. Назаренко, Ю.Є. Скрильник, І.М. Соколова, О.В. Зінченко, М.С. Колєнкіна, І.В. Порохняч, І.О. Бобров, К. В. Давиденко, Т.В. Кучерявенко, С.О. Єрошенко, А.І. Аристова, Л.М. Коваль.

    Рекомендації розроблені на основі багаторічних досліджень, проведених науковцями лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА, ДП «Степовий ім. В.М. Виноградова філіал УкрНДІЛГА», ДП «Новгород – Сіверська ЛНДС УкрНДІЛГА», ДП «Луганська АЛНДС УкрНДІЛГА», ДСЛП «Харківлісозахист». У рекомендаціях наведено загальну характеристику принципів обліку кількісних і якісних показників впливу шкідливих комах ... Читати далі »

Переглядів: 126 | Додав: lisozahystatua | Дата: 28.01.2020 | Коментарі (0)

22 січня на підприємстві відбулися збори колективу на чолі з директором на честь Дня Соборності України. Перед засіданням було урочисто піднято прапор України. На даному заході обговорювалися історичні події 1917 – 1921 років.

З нагоди Дня Соборності України – 98 річниці Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної республіки працівники підприємства приймали участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятнику діяча українського національного відродження, письменника, поета, художника Т. Г. Шевченка.

Вранці 22 січня, на прохання ДСЛП “Харківлісозахист”, була проведена молебень за єдність України.

Переглядів: 152 | Додав: lisozahystatua | Дата: 28.01.2020 | Коментарі (0)

Один з найкращих спеціалістів в галузі захисту лісу і лісової ентомології, Мєшкова Валентина Львівна,  опублікувала нещодавно оглядові статті щодо проблеми збереження і створення здорових лісів (forest health). Мєшкова Валентина Львівна  — український ентомолог в галузі лісівництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, завідувач лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького. Академік Лісівничої академії наук України (ЛАНУ).

Статті за посиланням

Питання здоров’я лісу на міжнародних форумах 2016 року т ... Читати далі »

Переглядів: 166 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

У лісах України почали діяти нові Санітарні правила. Перш за все, ці оновлені документи жорстко регламентують проведення санітарних рубок, а їх дія поширюється на всіх лісокористувачів. В Сумському ОУЛМГ вивчали нововведення колегіально. 24 листопада, у залі засідань управління відбувся семінар – навчання для всіх зацікавлених служб області з питань вивчення Правил, які тепер регулюватимуть здійснення санітарно – оздоровчих заходів в лісах.

Семінар ініціював відділ лісового господарства управління, запросивши на зібрання головних лісничих та спеціалістів з лісозахисту лісгоспів, фахівців з Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА, обласної екоінспекції та Сумиоблагролісу. Для роз’яснення хвилюючих питань на сем ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Стаття від наших колег з Білорусії.

Как потушить “Биологический пожар”

Доречі, на території нашої країни теж існує така проблема. Наприклад, ліси Волинської, Житомирської, Сумської областей, регіону Карпат мають великі площі всихання сосни звичайної та ялини з причин пошкодження їх стовбуровими шкідливими комахами.

Переглядів: 138 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Участь у міжнародній конференції COST ACTION FP1401 GLOBAL NETWORK OF NURSERIES AS EARLY WARNING SYSTEM AGAINSTALIEN TREE PESTS (GLOBAL WARNING) “Глобальна система раннього визначення інвазивних шкідників і хвороб в Європі, Новий Сад (Сербія) 17-20.10.2016

 З 17 по 20 жовтня 2016 року у Національному Університеті Новий Сад (Сербія) відбулась міжнародна конференція під егідою європейської організації COST ACTION FP1401: «GLOBAL NETWORK OF NURSERIES AS EARLY WARNING SYSTEM AGAINSTALIEN TREE PESTS (GLOBAL WARNING)» («Глобальна система раннього визначення інвазивних шкідників і хвороб в Європі»), яка проводилась для представників країн – членів даної групи COST Action. Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» було учасником у даному проекті від України.

Мета конференції – об’єднання досліджень по вивченню інвазивних (чужорідними) патогенів і шкідників лісових наса ... Читати далі »

Переглядів: 129 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Поздоровлення з нагоди

Дня працівника лісу!

Дорогі друзі, колеги, лісівники України!

ДСЛП «Харківлісозахист» щиро вітає Вас з професійним святом – Днем працівника лісу!

 

Нехай свято принесе у Ваші родини здоров’я та добробут. Хай доля усміхнеться Вам щасливими сонячними і теплими днями, а Ваші добрі справи відгукнуться в серцях людей повагою і добрими словами.

 

З повагою,директор Давиденко Катерина Валеріївна

та колектив ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 145 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

деревних рослин.

У ході пленарного засідання були озвучені доповіді фітопатолога Каліфорнійського університету та представника Американської асоціації арбористів ISA професора Артура Джеймса Доунера (Dr. Artur James Downer) – «Арбористика в Каліфорнії – досвід роботи» та «Вплив засухи на міське озеленення», практикуючого фітопатолога-арбориста Ігоря Сінгера – «Планування робіт із міської арбористики в сучасних умовах України», професора кафедри біології лісу та мисливствознавства Анатолія Гойчука – «Фітосанітарний стан лісів України та шляхи індукції демутаційних процесів» та доцента кафедри дендрології та лісової селекції Олександра Курдюка – «Арбористика як складова дендрологічного забезпечення озеленення урбанізованого середовища».

Впродовж усього семі ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

На початку серпня цього року лісова охорона Харківської області забила тривогу з приводу масового всихання клену у насадженнях області. Протягом двох тижнів лісівники разом з фахівцями лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» та УкрНДІ лісового господарства і агролісомеліорації провели лісопатологічні обстеження у ДП «Жовтневе ЛГ» та ДП «Вовчанське ЛГ» Харківського ОУЛМГ. Зразки загиблих гілок були проаналізовані у лабораторії «Харківлісозахист». Після мікробіологічного аналізу було визначено, що всихання клену викликане інфекційним захворюванням – вертицильозне всихання клена або вілт (збудник – гриб Verticillium albo-atrum і Verticillium dahliae).

В Україні таке масове всихання клена зареєстроване вперше за останнє сторіччя. Інформація про осередки цієї хвороби у Європі також практично відсутні, оскільки кленово-липові дібро ... Читати далі »

Переглядів: 137 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 11 12 13 14 15 16 »