09:51
Біологічні препарати на захисті лісу

Всі складові лісу (дерева, кущі, трав’яниста рослинність, тварини, комахи, гриби, мікроорганізми, ґрунти, повітря) знаходяться у тісному взаємозв’язку, впливаючи на ліс як позитивно, так і негативно. Особливо небезпечними для лісових насаджень є хвоє-листогризучі шкідники, які здатні до різкого збільшення чисельності, завдаючи суттєвої шкоди деревостанам. На сьогодні, єдиним способом контролю чисельності цих шкідників є проведення винищувальних заходів боротьби із застосуванням хімічних та біологічних препаратів.

Тривале, інтенсивне застосування хімічних препаратів у боротьбі з шкідниками лісу справляє негативну, часто незворотну дію на біоценози та погіршує загальний екологічний стан нашої держави. Тож альтернативним виходом із ситуації, що склалася, є застосування інтегрованого захисту рослин. Серед методів інтегрованого захисту, які використовуються в лісовому господарстві найпоширенішим є біологічний метод, який ґрунтується на зниженні чисельності шкідників при використанні їх паразитів та антагоністів. Досвід практичного використання ентомопатогенних вірусних препаратів у нашій країні та за її межами виявив їх високу ефективність. Також вірусні препарати мають переваги в тому, що вони більш видоспецифічні, тобто знешкоджують тільки визначений вид комах, не токсичні для людини, ссавців, птахів, бджіл та ін.

Одним з біологічних препаратів, які використовуються в лісовому господарстві є Вірін – Діпріон. Він застосовується у соснових насадженнях проти рудого соснового пильщика. Основою препарату є природний штам вірусу, виділеного з личинок шкідника. Процес виготовлення даного інсектициду включає в себе етап культивування вірусу на личинках рудого соснового пильщика та етап вимивання (мацерації) вірусних включень з вірусного матеріалу з подальшим виділенням видоспецифічного вірусу.

Сьогодні, 7 квітня 2015 року головний мікробіолог ДСЛП «Харківлісозахист» Денис Батуркін зустрівся зі студентами Харківської державної зооветеринарної академії. «Препарат застосовують шляхом обприскування деревостану, – роз’яснює фахівець. – Після внесення його в насадження у личинок шкідника розвивається захворювання, яке суттєво знижує інтенсивність їхнього живлення та призводить до їхньої загибелі. Крім того, потомство, яке утвориться від інфікованих особин, уже заражене вірусом та загине на початку свого розвитку».

Вірін-Діпріон успішно використовується в лісовому господарстві України. Так, ДП «Роменське ЛГ» Сумського ОУЛМГ застосовує біопрепарат для захисту насаджень, що знаходяться у межах лісів зелених зон.

Використання біологічних препаратів є дуже перспективним напрямом в боротьбі зі шкідниками лісу, так як вони мають довгострокову дію та є більш економічно вигідними в порівнянні з використанням хімічних препаратів. Крім того, вони не становлять загрози для навколишнього середовища.

Прес-служба ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 152 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: