12:56
Боротьба зі шкідниками лісу – це наша справа

Протягом останніх років личинки пильщиків-ткачів завдають суттєвої шкоди сосновим насадженням східного регіону України. Умови зростання сосни звичайної в умовах Степу значно послаблюють загальний фізіологічний стан соснових культур, внаслідок чого на них частіше нападають багато видів хвоєгризучих комах. Червоноголовий пильщик-ткач (далі ЧПТ) вважається одним із таких небезпечних видів комах-хвоєгризів.

В період з 18 по 25 травня 2016р. спеціалістами відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» (начальник відділу Кучерявенко Т.В., провідний інженер-лісопатолог Омеліч Д.О.) було проведено лісозахисні заходи  в осередках масового розмноження рудого соснового пильщика Neodiprion sertifer Geoffr. в соснових насадженнях Балаклійського та Високобірського лісництв ДП «Балаклійське лісове господарство» та червоноголового пильщика-ткачаAcantholyda erythrocephala L. у соснових насадженнях Червонооскільського лісництва ДП «Ізюмське лісове господарство».

Лісозахисні заходи проводились із використанням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічних препаратів з групи синтетичних піретроїдів «Фастак» 10% к.е. та «Блискавка» 10% к.е.

Ускладнює проведення винищувальних заходів в осередках пильщиків-ткачів їх особливість розвитку, а саме – личинки шкідників практично відразу після відродження з яєць формують павутиння, яке перешкоджає проникненню хімічної речовини. На даний час ефективною може бути обробка з застосуванням дизельного палива в якості робочої рідини. При такому способі обробки аерозольна плівка з дизельного палива та хімічного препарату блокує доступ кисню до личинки, внаслідок чого вона змушена покинути павутиння та живитись хвоєю з наявністю хімічного препарату.

Переглядів: 147 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: