12:51
ДСЛП “ХАРКІВЛІСОЗАХИСТ” ПРОВОДИТЬ ВИНИЩУВАЛЬНІ ЗАХОДИ

Рудий сосновий пильщик вважається одним з небезпечних шкідників соснових насаджень в Україні і Європі. Це дуже пластичний вид, який розвивається як в умовах достатньої вологості так і в умовах посухи. Особливу шкоду наносить культурам сосни звичайної віком до 25-30 років.

Для захисту лісових насаджень у Донецькій області, спеціалістами відділу нагляду та прогнозу (начальник відділу нагляду та прогнозу Кучерявенко Т.В., інженер-лісопатолог 1 категорії Синицька О.М., водій УРАЛ-ГАРД Овдейчук М.В.) 4-5 травня 2016р. було проведено лісозахисні заходи в осередку масового розмноження рудого соснового пильщика (Neodiprion sertifer Geoffr.) із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічного препарату «Блискавка» 10% к.е. в соснових насадженнях Краснопільського та Маяцького лісництв ДП «Слов’янське лісове господарство» Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Шкодочинність рудого соснового пильщика на молодняках полягає в тому, що при значній щільності личинок на деревах відмічається пошкодження травневого приросту. Під час живлення личинки шкідника підгризають тканини молодого приросту, внаслідок чого відбувається знищення точки росту дерева уверх. Це надалі викликає відхилення у морфологічному та фізіологічному розвитку культур сосни звичайної. Крім цього, при надмірній щільності популяції шкідника, личинки починають пошкоджувати кору стовбурів на культурах І класу віку, що також негативно сприяє на подальший фізіологічний розвиток деревостанів.

Переглядів: 151 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: