12:32
ІНФЕКЦІЙНЕ ВИЛЯГАННЯ СХОДІВ ТА СІЯНЦІВ СОСНИ (ФУЗАРІОЗ)

На сьогоднішній день, коли ведення лісового господарства в першу чергу спрямоване на лісовідновлення та лісорозведення, першочерговим найскладнішим завдання є вирощування здорового та якісного садивного матеріалу. Вирощування садивного матеріалу зараз здійснюється у закритому ґрунті (теплицях). 

І тут однією з багатьох проблем при вирощуванні сіянців сосни звичайної є інфекційне вилягання – інфекційна хвороба, яка викликається різноманітними грибами, що живуть у ґрунті, на рослинних рештках або на поверхні висіяного насіння. Найбільш частіше розвиток патогену спостерігається на ділянках, що перебували під тривалим сільсько – господарським користуванням. Проявами хвороби є загнивання насіння та проростків, в’янення сіянців, наявність перетяжки біля кореневої шийки, сіянці легко витягуються з ґрунту при чому бокові корінці залишаються у ґрунті , а витягується тільки основний, спостерігається загнивання верхівок сходів. Боротьба з інфекційним захворюванням потребує виконання складного комплексу заходів: попереджувальних, санітарних, агротехнічних та хімічних.

Для запобігання та боротьби проти фузаріозу сіянців сосни звичайної ДСЛП «Харківлісозахист» рекомендує дотримуватись основних заходів, які включають в себе:

– фітопатологічну експертизу насіння перед висівом;

– проведення передпосівної дезінфекції насіння;

– недопущення перезволоження ґрунту;

– підкормку рослин фосфорно – калійними добривами;

– видалення загиблих та хворих рослин.

– для профілактики хвороби і при виявленні фузаріозу застосовувати фунгіциди, але мати на увазі що гриби досить швидко «адаптуються» до фунгіциду, і вже після другої обробки виникає резистентність (стійкість) до препарату, тому потрібно як можна частіше змінювати фунгіцид, застосовуючи один і той же препарат максимум 2 – 3 рази.

Прес – служба ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 634 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: