08:48
Лісова мережа інвазивних видів Європи та Середньої Азії (REUFIS)

Міжнародна мережева зустріч REUFlS «Лісова мережа інвазивних видів Європи та Середньої Азії (REUFIS)» присвячена вивченню інвазійних видів в міських лісових насадженнях, причини їх поширення та стратегії контролю.

 

Мережа лісових інвазійних видів в Європі та Центральній Азії REUFIS (Голова – профессор Університету Шопрону (Угорщина) Ференц Лакатош) у співробітництві з лісовим департаментом ФАО (Широма Сатіапала та Норберт Вінклер-Ратоні) організовали щорічну конференцію (Скопьє, Північна Македонія, 03.06.2024 — 06.06.2024), на якій було презентовано останні результати виявлення й моніторингу інвазійних видів міських насаджень, пов’язаних із деревними породами, а також інвазійних дерев. Конференція проходила у гибрідній формі (очна участь та вебінари), до заходу приєдналися 20 учасників з 20 країн. Під час триденної конференції фахівці взяли участь у вебінарі, екскурсіях в міські насадження Скопьє, а також у лабораторних тренінгах.

До складу української делегації входили представники Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (Катерина Давиденко) і Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» (Денис Батуркін).

Зустріч делегацій проходила в Університеті Святих Кирила і Мефодія в Скоп'є (мак. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“), що створений в 1949 році з трьох факультетів. Зараз цей провідний вищий навчальний заклад Північної Македонії нараховує 23 факультети і 10 наукових інститутів. Представники університету наголосили, що контроль інвазійних видів ускладнюється відсутністю інформації про їхню біологію та природних ворогів, що можуть регулювати швидке поширення видів. Створення мережі обміну інформацією та робочих груп з інвазійних видів сприяє підвищенню знань, розробці баз даних, сприяє обміну інформацією та підвищує потенціал установ та організацій у відповідних регіонах.

Задача мережі REUFIS полягає в тому, щоб поширювати обмін інформацією про використання існуючих інструментів моніторингу і контролю інвазійних видів. Таким чином, REUFIS сприяє обміну інформацією та досвідом, координує діяльність щодо лісових інвазійних видів, та контролю за ними, заохочує публікацію матеріалів та обмін результатами досліджень, стратегіями раннього виявлення та моніторингу, здійсню зв'язок для всіх рівнів усередині окремо взятої країни та між країнами-членами.

Нараду відкрив професор Ференс Лакатош який розповів про загальну ситуацію з інвазійними організмами в Європі та про програму наради.

Далі Норберт Вінклер-Ратоні (FAO) зазначив що інвазійні організми мають значний вплив на оточуюче середовище та можуть призвести до знищення місцевих видів.

Широма Сатіапала (FAO) відмітила важливість зустрічей для визначення єдиної стратегії управління поширення інвазійних видів. 

Бенно Аугустінус (Swiss Federal institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL, Switzerland) у своєї доповіді розповів про важливість проведення інвентаризації зелених насаджень Швейцарії та складання таблиць інвазійних видів рослин. Щоб не допустити розповсюдження інвазійних видів Аугустінус запропонував зменшити об’єми висаджування чужорідних видів рослин, але з іншого боку сказав, що край необхідно зберегти біорізноманіття.

Донат Магьяр (National Center for Public Health and Pharmacy, Hungary) презентував картину майбутніх міст які потопають у зелені. Але в гонці за збільшенням різноманітних та екзотічних рослин необхідно не забувати що значна кількість рослин є алергенами (дерева та чагарники, деякі трави), тому необхідно підвищувати обізнаність населення, спеціалізованих магазинів, ландшафтних архітекторів, тощо. Було запропоновано створити регламент рослин які можна висаджувати у містах. Також він презентував карту парків і скверів для інформування населення про наявність або відсутність алергенних видів рослин в містах відпочинку.

Дмітрій Мусолін (European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO)) доповів про історію створення його організації та задачі які перед нею поставлені. Презентував основні види небезпечні своїм масовим розповсюдженням для Європи. Акцентував на проблемі розповсюдження Agrilus planipennis та ймовірність її появи у країнах Європейського союзу. Зазначив, що розповсюдження інвазійних видів відбувається не тільки природним шляхом від рослини до рослини, але і через майже неконтрольований ринок декоративних рослин. Сорок років тому у Швейцарії розсадники реалізовували лише місцеві рослини, зараз вони майже всі орієнтовані на екзотичні види. Але заборонити це неможливо.

Лючіо Монтеччіо (University of Padova, Italy) презентував свою точку зору на захист дерев в містах де виявляється за необхідне захищати кожне дерево від ураження його шкідниками і хворобами, а також від псевдо активістів та лжевчених, які приймають рішення і нав’язують його оточуючим в рамках фейкової боротьби за «зеленне місце». Більшість таких «спеціалістів» беруть інформацію із Wikipedia не уточнюючи дані у відповідних вчених та не перевіряючи інформацію.

«Діагностика – це процес визначення стану організму і його оцінки, що ґрунтується на всебічному систематичному дослідженні, а не просто подивиться на дерево» Люччіо провів експеримент, під час якого тимчасово вписав неправдиву інформацію в Wikipedia і дав завдання студентам, які активно використовували цю інформацію, розповсюджуючи на просторах університету. І через кілька тижнів ця фейкова інформація поширилась, як аксіома. Тому велика відповідальність лежить на фахівцях і вчених щодо підвищення свідомості громадськості щодо моніторингу і ідентифікації хвороб і шкідників деревних рослин та запобігання поширення неправдивої інформації.

Мілка Главендекіч (University of Belgrade, Serbia) розповіла що дуже важливо постійно підвищувати знання про небезпечні види шкідників та хвороб лісу. Це дасть змогу своєчасно їх виявляти и проводити заходи боротьби. Наприклад Orthotomicus erosus - короїд західний хмизовий, може призводити до значних фінансових втрат через неконтрольоване поширення.

Ерхард Гальмшлагер (University of Natural Resources and Life Sciences, Austria) детально розповів про інвазійний вид айлант найвищий– дерево богів Ailánthus altíssima, який включений до "Переліку чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів України, оскільки він дуже швидко поширюється і витісняє інші рослини з будь-якого ландшафту. Це дерево у віці 15 років виробляє біля одного мільйону насіння, пригнічує ріст інших рослин. Якщо у ґрунті залишиться корінь біля двох сантиметрів, він продовжує рости. Цікаво, що в Україні ця рослина продається для озеленення присадибних ділянок як декоративний вид. Застосування гербицидів для боротьби з цією рослиною не ефективно, оскільки коренева система залишається і дає рясну поросль. Саме для контролю поширення айланту австрійськими вченими було розроблено препарат «Ailantex» на основі гриба Verticillium nonalfalfae, який пригнічює та вбиває цей айлант та його кореневу систему. Інокуляція дерев відбувається шляхом ін’єкцій стовбурів.

Благой Шурбевскі, Боян Сімовскі, Кирил Сотіровскі (Ss.Cyril and Methodius University in Skopje, North Macedonia) доповіли про інвазійні види Північної Македонії, їх походження та господарське значення в державі.

Катерина Давиденко (Ukrainian Research Institute of Forestry & Forest Melioration, Ukraine) розповіла про двох інвазійних шкідників ясена азіатського походження, яки обидва загрожують існуванню ясена в Європі  – халаровий некроз і ясенева смарагдова вузькотіла златка, методи їх ідентифікації та можливості пошуку резистентних генотипів ясена у Європі для збереження популяції Fraxinus exselsior та видів асоційованих з ясенем.

Єва Грозник (Slovenian Forest Institute, Slovenia) розповіла про методи захисту насаджень від вторгнення китайського вусача Anoplophora glabripennis  та недопущення його поширення.

Денис Батуркін (State Specialized Forest Protection Enterprise Kharkivlisozahist, Ukraine) представив презентацію про методи моніторингу та боротьби із шкідниками та хворобами лісу і зелених насаджень міст у тому числі і з інвазійними видами.

Малгожата Чижевська (General State Forest Directorate, Poland) розповіла про вплив зміни клімату та поширення інвазійних видів.

Славомір Релл (Forest Protection Service, Slovakia) про пошук нових заходів біологічної боротьби із шкідниками лісу.

Наступного дня відбувся виїзд делегації до зелених насаджень (лісопарк) міста Скоп’є для огляду інвазій паркових зон чужорідними рослинами.

Паркові зони почались створюватись ще п’ятдесят років тому та через особливості клімату та ґрунтових умов спочатку були ускладнені. Зі слів Бояна Симовськи, що працює в університеті, якби не «допомогли» інвазійні види, то скоріш за все ніяких зелених насаджень отримати не вдалося. Він відмітив що вони прагнуть навчитися регулювати поширення чужорідних видів і збереження корінних. Аргументами програми висаджування інвазійних видів були такі слова, що ми забули що картопля, кукурудза і томати також інвазійні види.

При огляді лісопарку можна було побачити як уживаються Акація жовта разом з Оливою європейською, Айлант найвищий разом з Сосною чорною та інше.

Також було продемонстровано результати безконтрольного поширення Самшитової вогнівки Cydalima perspectalis та економічні втрати від її життєдіяльності.

По закінченню наради було зроблено загальне фото та відбувся обмін контактами для подальшої співпраці. Дякуємо організаторам за чудову можливість зустрітися з старими друзями та знайти нових, отримати безцінний досвід у регулюванні інвазійних видів, що безумовно дуже важливо навіть в такі не прості часи для нашої країни.

 

Переглядів: 77 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0