12:45
Наукова нарада з питань всихання листяних насаджень у Сумському ОУЛМГ

21 квітня 2016 року у ДП «Сумське ЛГ» Сумського ОУЛМГ було проведено науково-практичний семінар з питань всихання ясеневих та березових деревостанів в лісових насадженнях Сумської області.

На науково-практичному семінарі були присутні більш 20 учасників обговорення такої нагальної проблеми. Для проведення семінару були запрошені директор ДСЛП «Харківлісозахист» Давиденко К.В., директор Харківської лісовпорядної експедиції «Харківліспроект» Глушко Г.М., директор Департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Сумської обласної державної адміністрації Кривозуб І.В., директор Краснотростянецької лісової науково-дослідної станції Ігнатенко В.А., депутати Сумської обласної ради Токар В.М., Науменко С.І., наукові співробітники УкрНДІЛГА Кукіна О.М., Зінченко О.В., головний мікробіолог ДСЛП«Харківлісозахист» Батуркін Д.О., головні лісничі держлісгоспів Сумського ОУЛМГ.

В ході проведення семінару було в натурі оглянуто ділянки лісу з ознаками масового всихання деревостану, відібрано проби для визначення причин всихання та встановлення видового складу ксилофагів та хвороб лісу, розглянуто нові інвазійні види захворювань та шкідників лісу, які можуть загрожувати санітарному стану лісових насаджень Сумської області та Україні в цілому. Також було розглянуто біотичні та абіотичні фактори, що можуть призводити до послаблення листяних насаджень та подальшого ураження агресивними видами хвороб та шкідників лісу.

По результатам науково-практичного семінару було вирішено утворити комісію із залученням представників громадськості, Департаменту екології, лісозахисту, наукових співробітників УкрНДІЛГА, Харківської державної лісовпорядної експедиції для проведення науково-дослідних робіт щодо погіршення стану та швидкої деградації ясеневих та березових деревостанів Сумської області.

Для запобігання поширенню й розвитку цього процесу необхідно визначити та проаналізувати показники стану деревостанів,  виявити роль основних біотичних, абіотичних і антропогенних чинників у їх погіршенні. По результатм досліджень розробити пропозиції до “Рекомендацій з ведення господарства в ослаблених ясеневих, березових і ялинових насадженнях Сумської області”.


Переглядів: 145 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: