13:28
Пильщики-ткачі: небезпечні фітофаги соснових насаджень південно-східного Степу України

Останнім часом у соснових насадженнях Лісостепу і Степу України спостерігається різка тенденція до зростання площ осередків дуже небезпечних фітофагів соснових пильщиків-ткачів. Серед безліч видів пильщиків-ткачів, які пошкоджують хвою соснових насаджень, особливо виділяються червоноголовий пильщик-ткач Acantholydaerythrocephala Lта зірчастий пильщик-ткач Lyda nemoralis Thoms.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація щодо появи шкідливих комах з’явилась під час проведення лісопатологічних обстежень у  квітні-червні 2013 року у насадженнях Дніпропетровського ОУЛМГ (ДП «Павлоградське ЛГ»), Донецького ОУЛМГ (ДП «Краснолиманське ЛГ»), Луганського ОУЛМГ (ДП «Кремінське ЛМГ»), Харківського ОУЛМГ (ДП «Ізюмське ЛГ»).

Дніпропетровське обласне управління лісового та мисливського господарства

Осередок масового розмноження червоноголового пильщика-ткача виник у 2013 році на площі 188га у насадженнях ДП «Павлоградське лісове господарство». За даними осінньої інвентаризації на кінець року площа збільшилась до 199га. У минулому році проведено лісопатологічне обстеження разом із спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист». Було відмічено значне пошкодження крони різновікових соснових насаджень – молодняки та середньовікові. Винищувальні заходи в осередку масового розмноження у 2015 році не проводились у зв’язку із забороною санітарно-епідеміологічної служби.

А вже у травні 2016 року за даними лісової охорони, пошкодження крони знов виявлено на площі близько 200га. Висока щільність личинок шкідливих комах відмічено на молодняках.

Донецьке обласне управління лісового та мисливського господарства

Пошкодження крони соснових насаджень личинками пильщиків-ткачів було відмічено у соснових насадженнях ДП «Краснолиманське лісове господарство» у травні 2013 року на площі 53га. У вегетаційний період 2014 року лісопатологічні обстеження в осередку шкідливих комах не проводились внаслідок проведення антитерористичної операції.

 

Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства

Осередок масового розмноження соснових пильщиків-ткачів виник у насадженнях ДП «Кремінське лісомисливське господарство» навесні 2013 року на площі 1245га. Суттєвої шкоди пильщики-ткачі у 2013 році завдали сосновим культурам Новокраснянського лісництва ДП «Кремінське ЛМГ».

У травні 2013 року спеціалістами відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» була проведена дослідно-виробнича обробка соснових насаджень Новокраснянського лісництва ДП «Кремінське лісомисливське господарство» Луганського ОУЛМГ в осередку масового розмноження червоноголового та зірчастого пильщиків-ткачів на площі 71,7га для визначення ефективності проведення хімічної обробки на різних стадіях фенологічного розвитку шкідника. Також у 2013 році спеціалістами відділу нагляду та прогнозу було закладено стаціонарний моніторинговий майданчик для подальшого нагляду за розвитком популяцій вказаних видів та санітарного стану сосновий насаджень в осередку масового розмноження соснових пильщиків-ткачів.

Протягом 2014-2015 років червоноголовий та зірчастий пильщики-ткачі перебували у діапаузуючому стані, значних пошкоджень не помічається.

Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства

Осередок масового розмноження соснових пильщиків-ткачів виник у насадженнях ДП «Ізюмське лісове господарство» у 2013 році на площі 185га. Пошкодження хвої не перевищувало 10%. Серед лісозахисних заходів було рекомендовано проведення посиленого нагляду.

Але вже навесні 2014 року осередок масового розмноження пильщиків-ткачів склав 1039га, загроза пошкодження молодняків перевищувала 100% і осередок потребував негайного проведення лісозахисних заходів. Пошкодження хвої було у межах 26-50%, куртинами до 75%.

У травні 2015 року лісова охорона разом із спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» провели дослідно-виробничу обробку соснових насаджень в осередку масового розмноження пильщиків-ткачів із використанням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічних інсектицидів «Блискавка» 10% к.е. та «Фастак» 10% к.е.

У жовтні 2015 року спеціалістами відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» було закладено стаціонарний моніторинговий майданчик для подальшого нагляду за розвитком популяцій вказаних видів та санітарного стану сосновий насаджень в осередку масового розмноження соснових пильщиків-ткачів.

Було визначено, що хімічна обробка навіть по ранній стадії личинки дає максимальну ефективність 55-60% через 5-7 днів після обробки, оскільки личинка схована в павутинний кокон і надійно захищена від обробки та інших негараздів. Але ж не дивлячись на не дуже високу ефективність, восени 2015 року було дуже помітно результат обробки – молодняки вижили і зеленіли порівняно з окремими деревами на узліссях, що не були оброблені і мали пошкодження крон під 100%.

 

У травні 2016 року знову були проведені винищувальні заходи проти пильщиків-ткачів в ДП «Ізюмське лісове господарство» на площі 630га із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН і хімічного препарату «Блискавка» 10% к.е. для збереження соснових молодняків.

Особливо треба звернути увагу, що незважаючи на відсутність бюджетного фінансування, директором ДП «Ізюмське лісове господарство» Харківського ОУЛМГ Павленко А.В. було прийнято до уваги рекомендації, надані спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» під час проведення лісопатологічного обстеження про проведення обробки.

 

 

Крім того, робоча рідина готувалась на дизельному паливі – при такому способі обробки досягається більш висока ефективність, оскільки аерозольна плівка з дизельного палива та хімічного препарату блокує доступ кисню до личинки, внаслідок чого вона змушена покинути павутиння та живитись хвоєю з наявністю хімічного препарату. Другий позитивний аспект такої обробки – загибель личинки без доступу кисню у павутинні.

Спеціалістами відділу нагляду та прогнозу проводиться постійний моніторинг в осередку масового розмноження червоноголового пильщика-ткача в соснових насадженнях Червонооскільського лісництва ДП «Ізюмське лісове господарство». Контроль за станом популяції шкідливої комахи ведеться на під наглядовому майданчику переважно по запасу еонімф у лісовій підстилці.

Згідно лісопатологічних обстежень, проведених силами лісової охорони сумісно із представниками ДСЛП «Харківлісозахист» типові пошкодження крони, які наносять личинки пильщиків-ткачів під час живлення, виявлено у соснових насадження ДП «Балаклійське лісове господарство». Площа зараження буде визначатися під час осінньої інвентаризації.

 

Своєчасне виявлення та проведення комплексу лісозахисних заходів в осередках масового розмноження соснових пильщиків-ткачів зараз є одним з основних умов збереження соснових молодняків у Лісостеповій та Степовій лісорослинній зонах України.

Переглядів: 547 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: