12:33
ПО КОМУ СОХНЕ КАШТАН

Щовесни ми насолоджуємося їх цвітінням, ці дерева розпускають свої свічки і дарують радість в парках, алеях, а також у лісових насадженнях, ви правильно здогадались це каштани.

Але часто можна помітити що ці королі алей, а саме їх листя починають втрачати природний колір, жовтіти та опадати, а дерева поступово гинуть. Особливістю цієї породи є те що після літньої втрати листя каштан не здатний його відновлювати, а при пошкодженні більш як 60% поверхні листка він відпадає, що в свою чергу викликає таке явище як осіннє цвітіння, яке несе загрозу для дерева.

Співробітниками ДСЛП «Харківлісозахист» було проведено низку досліджень на території парків міста Харкова. При проведені лабораторного аналізу було встановлено, що більшість листя вражене бурою плямистістю листя каштана та мінуючою міллю.

Встановлено, що бура плямистість каштана викликається грибом Guignardia aesculi (PeckV.BStewart для якого характернийоблігатний паразитизм. Патологія характеризується утворенням на листовій пластині каштана кінського іржасто – бурих, рідше світло – бурих некротичних плям неправильної форми. При подальшому розвитку хвороби плями збільшуються в розмірах та покривають весь листок викликаючи його передчасне всихання. На верхній частині листя формуються чорні пікніди гриба.

Паралельно з хворобою було виявлено, що до кінця сезону всі модельні дерева були заселені і мінуючою міллю. Гусінь мінуючої молі має особливе живлення, починаючи з кліткового соку переходе до живлення самими тканинами верхніх шарів листової пластинки, при чому створюючи в ній більш глибокі та просторі міни. Ці пошкодження спричиняють всихання та обпадання листя, у пошкоджених дерев не закладається брунька, а в зимовий період, вони підмерзають.

Для запобігання враження каштанів мінуючою міллю та бурою плямистістю листя каштана ДСЛП «Харківлісозахист» рекомендує дотримуватись основних заходів, які включають в себе:

– пізня осіння оранка і обробка міжрядь, обробіток ґрунту в пристовбурних кругах, що зумовлює масову загибель гусениць і лялечок шкідника;

– очищення стовбурних та скелетних гілок від відмерлої кори;

– влітку в період заляльковування шкідника розпушення ґрунту;

– видалення та спалення опалого листя;

– обробка проти бурої плямистості біостимуляторами (Probiotech Reanimator, Єпін – Екстра та інші.);

– для профілактики розвитку хвороби проводять хімічні обробки з застосуванням фунгіцидів на основі пенконазолу для підвищення ефекту обприскування слід суміщати зі стовбуровими ін’єкціями системними препаратами на основі стробіліринів;

– при чисельності мінуючої молі, що перевищує одну міну на листок обприскування системними інсектицидами дозволеними для використання в лісовому господарстві України зокрема це Камер Кілл Плюс та Актара 25 WG, а також Люфокс® 105, який поки що відсутній в списку дозволених, але є універсальним на протязі всього періоду розвитку мінуючої молі.

 

Прес – служба ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 220 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: