18:05
Позитивний результат використання біологічних методів боротьби.

Третій рік поспіль в соснових насадженнях заповідного урочища «Святе» в м. Чернігів фахівцями Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» проводяться роботи з впровадження інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників.

Згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році. Озеро «Святе» знаходиться на території старовинного лісопарку, що є залишком древніх чернігівських пралісів, які колись оточували місто дрімучою стіною. Тут і досі можна знайти сосни віком до 250 років та багатовікові дуби.

У 2018 році за зверненням управління житлово – комунального господарства Чернігівської міської ради було проведено лісопатологічне обстеження зелених насаджень заповідного урочища «Святе» та виявлено всихання соснових насаджень в наслідок масового розповсюдження верхівкового короїда Ips acuminatus та короїда стенографа Ips sexdentatus.

З моменту виявлення розповсюдження стовбурових шкідників фахівцями ДСЛП «Харківлісозахист» розпочато комплекс заходів з біологічного захисту соснових насаджень заповідного урочища «Святе» з застосуванням хижих комах (Thanasimus formicarius).

Поряд з випуском мурахожука (Thanasimus formicarius) у природне середовище, проводиться кореневе та позакореневе внесення мінеральних добрив (підживлення) для підсилення імунітету дерев до пошкодження стовбуровими комахами.

Слід зазначити, що оптимальні види підгодівлі це спеціалізовані мінеральні добрива для хвойних. Не дозволяється підживлювання дерева гноєм через те, що гній містить багато азоту, який згубно впливає на розвиток хвойних. Також відомо, що внесення комплексних добрив негативно позначається на розвитку шкідливих комах.

При обстеженні моніторингових ділянок у червні 2020 року не виявлено ні одного нового всохлого дерева сосни звичайної, та і в цілому в насаджені тільки декілька дерев мають ознаки послаблення. Це говорить про те що значно зменшилась кількість шкідників, осередок можна кваліфікувати як затухаючий.

На сьогоднішній день осередки короїдів в соснових насадженнях заповідного урочища «Святе» майже ліквідовано.

Біологічні методи боротьби не мають швидкого ефекту так як хімічні і потребують певного часу. Але коли бачиш перед собою благородну мету і маючи достатньо терпіння можна досягти найбільших висот.

 

Переглядів: 245 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: