09:52
Соснова губка – небезпечне захворювання соснових насаджень України

Щорічно лісові насадження потерпають від шкідників та хвороб. Це відноситься і до соснових насаджень, які насамперед гинуть через розповсюдження небезпечного інфекційного захворювання – соснова губка, яка в буквальному розумінні губить соснові насадження нашої держави.

«Останнім часом спостерігається погіршення санітарного стану соснових насаджень у Південно-Східній частині України», – зазначає провідний інженер – лісопатолог відділу діагностики ДСЛП «Харківлісозахист» Марина Бабаджанян, – «згідно багаторічних спостережень проведених фахівцями нашого лісозахисного підприємства найбільш поширеною причиною всихання соснових деревостанів є соснова губка». Дійсно і в 2014 році зазначена хвороба була переважаючою причиною призначення насаджень до проведення санітарно – оздоровчих заходів.
Соснова губка дереворуйнівний гриб, який призводить до вигнивання дерева з середини. Зовні таке дерево виглядає здровим та не має ознак ослаблення. Так, нещодавно для виявлення поширення зазначеного захворювання спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» булопроведено спеціальне обстеження з відбором модельних дерев у ДП «Полтавське ЛГ» Полтавського ОУЛМГ.

Завершуючою стадією розвитку даного патогену є утворення плодових тіл (грибів – трутовиків) на стовбурі дерева. Вони свідчать проте, що уражене дерево аварійне, тобто несе загрозу для відвідувачів лісу, та може будь – якої миті зламатись від вітру.

Таким чином своєчасне проведення санітарно – оздоровчих заходів є невід’ємною частиною комплексу лісогосподарських робіт по підвищенню стійкості лісів до негативного впливу зовнішніх чинників (хвороби, шкідники, пожежі, вітровали та ін.).

Слід зазначити, що після проведення суцільних рубок санітарних (повне вилучення дерев з ділянки) в найближчий час створюються нові молоді насадження.

Переглядів: 148 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: