18:11
Спалах масового розмноження Lithosia quadra в листяних насадженнях Харківської області.

Спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» виявлено спалах масового розмноження Lithosia quadra в листяних насадженнях Харківської області. Даний вид лишайниць поширений по всій Європі та Північній Азії на схід до Японії. Трапляється в листяних лісах і фруктових плантаціях, рідше на відкритих місцях. Представник триба метеликів підродини ведмедиць (Arctiidae) еребід (Erebidae) Розмах крил 35-55 мм. Самці менші за самиць. В імаго спостерігається чіткий статевий диморфізм.

 

У самців крила сірі з жовтими жилками і синьо - чорною смугою на передній частині зовнішнього краю переднього крила. У самиць жовті крила з двома синьо - чорними крапками. Личинка сіро - бура, з тонкими поздовжніми лініями, на спині спереду, в центрі і ззаду по одній поперечній чорній плямі, а під спиною розташовані поздовжні ряди дрібних червонувато - жовтих бородавок. Метелик літає з червня по вересень залежно від місця розташування.

 

 

На півдні ареалу зрідка буває друге покоління. Личинки живляться лишайниками, що ростуть на деревах, особливо на дубах, стінах і каменях. Коли вид стає надлишковим і виникає дефіцит їжі, то личинки можуть поїдати листя. Рідкісний вид, в деяких державах занесений до Червоної книги.

 

 

Переглядів: 97 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: