16:21
Створення стійких до шкідників та хвороб лісу насаджень ясену.

У співпраці з кафедрою лісової мікології та патології рослин Шведського університету сільськогосподарських наук (Swedish University of Agricultural Sciences) Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» разом з Українським науково-дослідним інститутом лісового господарства та агролісомеліорації (УкрНДІЛГА) започатковано науково-дослідний пілотний проект створення клонових плантацій ясена звичайного для тестування стійкості дев’яти шведських клонів на стійкість до халарового некрозу ясена Hymenoscyphus fraxineus та до ясеневої смарагдової златки (Agrilus planipennis).

В рамках проекту який передбачає розробку ефективної стратегії щодо пом'якшення впливу зазначених вище інвазійних видів на ясен звичайний (Frаxinus excеlsior), було використано щеплений самосівний матеріал ясена звичайного, а в якості прищепи – живці, заготовлені із стійких дерев у центральній частині Швеції, всього було щеплено 131 пагон ясена, а кількість клонів шведського походження-  9 шт. Об’єкт створений в насадженнях філії «Жовтневе лісове господарство». Для продовження експерименту також  на території ДСЛП «Харківлісозахист» висаджено 120 саджанців ясена звичайного для створення щепленого матеріалу, наданих філією «Миргородське лісове господарство», на які в наступному році теж планується прищепити живці шведського походження.

Співпраця між науковими та виробничими установами України і Швеції запровадить перший експеримент щодо практичного вивчення стійкості ясена до халарового некрозу та до ясеневої смарагдової златки та зробити значний внесок у моніторинг та управління інвазійними видами ясена які інтродуковані на територію України. Отримання стійких фенотипів і генотипів ясена звичайного може зробити значний вклад в збереження ясена як виду в Європі та лісового біорізноманіття видів пов’язаних з ясенем звичайним.

 

Переглядів: 24 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0