12:16
ТРАВЕНЬ – ПОРА МАСОВОГО ЛЬОТУ ХРУЩІВ.

Кожна людина ще з дитинства знайома з «травневими жуками», яких щороку навесні можна зустріти майже всюди. Але не кожен знає, якої шкоди завдають ці жуки лісовим насадженням під час живлення в кронах дерев, та якої шкоди завдають личинки під час свого розвитку в ґрунті.

Розвиток личинок травневого хруща триває 3 – 4 роки. В цей період личинки живляться корінням трав’яної, чагарникової та деревної рослинності повністю знищуючи їх, що призводить до всихання рослин. Після закінчення свого розвитку личинки перетворюються вімаго – дорослу особу, яка має здатність літати і розмножуватись. Літ у них починається в кінці квітня – на початку травня і триває від 20 до 40 діб, весь цей час жуки активно живляться в молодим листям дерев, суттєво пошкоджуючи їх.

Працівниками ДСЛП «Харківлісозахист» цього року, як і кожної весни на протязі багатьох років ведеться моніторинг льоту імаго травневого хруща і прогнозуються спалахи масового розмноження. Ефективним методом для визначення чисельності шкідника по імаго є світлові пастки, але ж надійний метод – це розкопка ям перед посадкою культур (http://uriffm.org.ua/files/chrushi_meshkova.pdf).

Боротьба проти коренегризів дуже складна. У 70 – роки застосовувались препарати типу ДДТ і ГХЦГ, які токсичні для всього живого і десятиріччями не розкладаються в ґрунті. Тому на даний час не існує препаратів дозволених в Україні і у всьому світі проти комплексу ґрунтових шкідників, що дають тривалий захист, понад 2 місяці. Всі препарати розкладаються ґрунті протягом 20 – 60 днів. Це пов’язано з санітарно – гігієнічними вимогами багатьох країн, в тому числі України.
Тому для надійного захисту культурних рослин від комплексу ґрунтових шкідників, за вегетаційний період потрібно неодноразово вносити інсектициди, їх кількість та строки внесення залежать від видового складу коренегризів.

ДСЛП «Харківлісозахист» протягом 5 років проводились досліди щодо визначення кола оптимальних препаратів проти хрущів. Для запобігання швидкого розкладу препаратів у ґрунті можливо використовувати бовтанку (що практикується у лісовому господарстві) або сухі гелі – це може подовжити тривалість дії неонікотиноідів до 3 – 4 місяців за рахунок захисту від вимивання та частково від мікробної деградації. Але жоден препарат не буде захищати лісові культури понад 3 – 4 місяці, тому на перше місце виходять профілактичні лісозахисні заходи – створення різновікових мішаних стійких культур, агротехнічні і хімічні методи захисту тощо (http://uriffm.org.ua/files/chrushi_meshkova.pdf).

Прес – служба ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 146 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: