20:41
Важливість визначення санітарного стану дерев

Проведення лісопатологічного обстеження (інвентаризації) зелених насаджень

міста Харків

 

Дерева — це не лише частина природи, а й важливий елемент нашого урбанізованого середовища, який забезпечує землю киснем, покращує якість повітря та слугує фільтром від викидів в атмосферу. Однак, з усією їх природною величчю, дерева можуть становити потенційну загрозу для оточуючих, якщо не здійснювати належний догляд за ними. Ось чому вчасне обстеження дерев має велике значення для визначення їхнього стану та попередження небезпеки для громадян.

ДСЛП “Харківлісозахист” за зверненням спеціалізованого комунального підприємства “Харківзеленбуд” Харківської Міської Ради проводить роботу у покращенні загального санітарного стану зелених насаджень міста Харкова.

Інженера-лісопатологи проводять спеціальне обстеження на предмет визначення санітарного стану дерев з метою встановлення причин погіршення їх фізіологічного стану методом візуального огляду кожного дерева.

При обстеженні визначається фізіологічний стан дерев, виявляється ураження їх інфекційними (грибними) захворюваннями, пошкодження стовбуровими шкідниками, впливом низьких температур, механічними пошкодженнями, тощо, а також встановлюється ступінь їх аварійності (небезпеки для громадян в наслідок падіння). За необхідності відбираються проби для проведення лабораторного аналізу з метою визначення виявленого видового складу шкідливих організмів.

За результатами обстеження буде надано висновок по кожному обстеженому дереву (нагляд, кронування, видалення, тощо).

Основні причини, через які дерево можна віднести до аварійних це — гнилі, спричинені інфекційними (грибними) захворюваннями, пошкодження вітром (підрив кореневої системи, злами гілок), висихання гілок, а також заселення стовбуровими шкідниками (прискорення загибелі дерев та перенесення спор грибів).

Також через механічні пошкодження стовбура (антропогенним фактором, впливом низьких температур) можливе попадання води, спор грибів, бактерій що призводе до гниття та розкладання деревини з подальшим утворенням внутрішніх порожнин, які знижують стійкість дерева.

Сухі гілки та аварійні дерева при пориві вітру можуть ламатись, падати та завдавати невиправної шкоди здоров’ю і майну громадян і організацій.

Життя, безпека, здоров’я та естетичне задоволення громадян є найпріоритетнішим напрямком роботи Харківських комунальних служб.

Ми вважаємо, що зелені насадження міста необхідно підтримувати в належному стані, систематично проводити догляд за ними, омолоджувати, поновляти, своєчасно видаляти аварійні, сухостійні та пошкоджені дерева, проводити обрізку крони з метою збереження їх декоративного вигляду.

Своєчасне проведене робіт з догляду за деревами дозволяє зберегти зелені легені міста шляхом недопущення масового розповсюдження інфекційних захворювань та стовбурових шкідників, а на місці видалених всохлих дерев будуть рости нові, молоді саджанці.

Отже, зробимо наше рідне місто зеленим.

Переглядів: 69 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: