Один з найкращих спеціалістів в галузі захисту лісу і лісової ентомології, Мєшкова Валентина Львівна,  опублікувала нещодавно оглядові статті щодо проблеми збереження і створення здорових лісів (forest health). Мєшкова Валентина Львівна  — український ентомолог в галузі лісівництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, завідувач лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького. Академік Лісівничої академії наук України (ЛАНУ).

Статті за посиланням

Питання здоров’я лісу на міжнародних форумах 2016 року т ... Читати далі »

Переглядів: 167 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

У лісах України почали діяти нові Санітарні правила. Перш за все, ці оновлені документи жорстко регламентують проведення санітарних рубок, а їх дія поширюється на всіх лісокористувачів. В Сумському ОУЛМГ вивчали нововведення колегіально. 24 листопада, у залі засідань управління відбувся семінар – навчання для всіх зацікавлених служб області з питань вивчення Правил, які тепер регулюватимуть здійснення санітарно – оздоровчих заходів в лісах.

Семінар ініціював відділ лісового господарства управління, запросивши на зібрання головних лісничих та спеціалістів з лісозахисту лісгоспів, фахівців з Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА, обласної екоінспекції та Сумиоблагролісу. Для роз’яснення хвилюючих питань на сем ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Стаття від наших колег з Білорусії.

Как потушить “Биологический пожар”

Доречі, на території нашої країни теж існує така проблема. Наприклад, ліси Волинської, Житомирської, Сумської областей, регіону Карпат мають великі площі всихання сосни звичайної та ялини з причин пошкодження їх стовбуровими шкідливими комахами.

Переглядів: 141 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Участь у міжнародній конференції COST ACTION FP1401 GLOBAL NETWORK OF NURSERIES AS EARLY WARNING SYSTEM AGAINSTALIEN TREE PESTS (GLOBAL WARNING) “Глобальна система раннього визначення інвазивних шкідників і хвороб в Європі, Новий Сад (Сербія) 17-20.10.2016

 З 17 по 20 жовтня 2016 року у Національному Університеті Новий Сад (Сербія) відбулась міжнародна конференція під егідою європейської організації COST ACTION FP1401: «GLOBAL NETWORK OF NURSERIES AS EARLY WARNING SYSTEM AGAINSTALIEN TREE PESTS (GLOBAL WARNING)» («Глобальна система раннього визначення інвазивних шкідників і хвороб в Європі»), яка проводилась для представників країн – членів даної групи COST Action. Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» було учасником у даному проекті від України.

Мета конференції – об’єднання досліджень по вивченню інвазивних (чужорідними) патогенів і шкідників лісових наса ... Читати далі »

Переглядів: 131 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Поздоровлення з нагоди

Дня працівника лісу!

Дорогі друзі, колеги, лісівники України!

ДСЛП «Харківлісозахист» щиро вітає Вас з професійним святом – Днем працівника лісу!

 

Нехай свято принесе у Ваші родини здоров’я та добробут. Хай доля усміхнеться Вам щасливими сонячними і теплими днями, а Ваші добрі справи відгукнуться в серцях людей повагою і добрими словами.

 

З повагою,директор Давиденко Катерина Валеріївна

та колектив ДСЛП «Харківлісозахист»

Переглядів: 146 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

деревних рослин.

У ході пленарного засідання були озвучені доповіді фітопатолога Каліфорнійського університету та представника Американської асоціації арбористів ISA професора Артура Джеймса Доунера (Dr. Artur James Downer) – «Арбористика в Каліфорнії – досвід роботи» та «Вплив засухи на міське озеленення», практикуючого фітопатолога-арбориста Ігоря Сінгера – «Планування робіт із міської арбористики в сучасних умовах України», професора кафедри біології лісу та мисливствознавства Анатолія Гойчука – «Фітосанітарний стан лісів України та шляхи індукції демутаційних процесів» та доцента кафедри дендрології та лісової селекції Олександра Курдюка – «Арбористика як складова дендрологічного забезпечення озеленення урбанізованого середовища».

Впродовж усього семі ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

На початку серпня цього року лісова охорона Харківської області забила тривогу з приводу масового всихання клену у насадженнях області. Протягом двох тижнів лісівники разом з фахівцями лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» та УкрНДІ лісового господарства і агролісомеліорації провели лісопатологічні обстеження у ДП «Жовтневе ЛГ» та ДП «Вовчанське ЛГ» Харківського ОУЛМГ. Зразки загиблих гілок були проаналізовані у лабораторії «Харківлісозахист». Після мікробіологічного аналізу було визначено, що всихання клену викликане інфекційним захворюванням – вертицильозне всихання клена або вілт (збудник – гриб Verticillium albo-atrum і Verticillium dahliae).

В Україні таке масове всихання клена зареєстроване вперше за останнє сторіччя. Інформація про осередки цієї хвороби у Європі також практично відсутні, оскільки кленово-липові дібро ... Читати далі »

Переглядів: 138 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

У лісах Харківщини масово всихають клени. Причина — грибкове захворювання Вертіцилезне всихання (вілт) клена – збудник недосконалий гриб Verticillium dahliae Kleb., що розвинулось внаслідок вологості через часті дощі.
Працівники ДП “Жовтневе лісове господарство” б’ють на сполох через масове висихання кленів у лісах. Аби знайти вихід були запрошені представники з Харківського ОУЛМГ в особі Попова Олександра Федоровича – першого заступника начальника управління , Український ордена “Знак пошани” науково-дослідний інститут лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА) в особі Мєшкової Валентини Львівни – член Ради, завідувач лабораторії захисту лісу, доктор сільськогосподарських наук, професор, ДСЛП “Харківлісозахист” в особі Давиденко Катерини Валеріївни – директора, кандидат сільськогосподарських наук, для огляду дерев в Рокитянському лісництві. Причиною ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)