Дякуємо за надану інформацію Валентині Мєшковій – доктору с.-г. наук, професору, академіку Лісівничої академії наук України, завідувачу лабораторії захисту лісу Українського ордена “Знак Пошани” науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького.

Більш детально можете переглянути інформацію за посиланням.

Переглядів: 269 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Червень……липень……серпень……Час літніх відпусток та відпочинку. Співробітники нашого підприємства мають змогу відпочити по черзі, при цьому завжди ми виконуємо свою роботу. Ось і зараз дівчата продовжують спостереження в лабораторіі за розвитком мурахожука.
Провідний інженер-лісопатолог Ільченко Наталія контролює процес живлення та розвитку біологічних стадій мурахожука у пробірках, контролює необхідні параметри вологості та температури повітря у приміщенні.

Інженери-лісопатологи Синицька Олена та Купко Олена вибирають з субстрату корм (личинки ксилофагів)для мурахожуків.  ... Читати далі »

Переглядів: 221 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Під час проведення лісопатологічного обстеження соснових насаджень ур.Бір Завгороднівського лісництва ДП “Ізюмське ЛГ” Харківського ОУЛМГ, проведеного сумісно із лісовою охороною підприємства, було відмічено загибель личинок рудого соснового пильщика від вірусної інфекції. Свого часу, у 2013 році була проведена остання обробка насаджень із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН та вірусного препарату “Вірін-Діпріон”.
З цього часу чисельність РСП не перевищувала порогу шкодочинності і не загрожувала сосновим насадженням.

 

Ось і в цьому році лісова охорона Завгороднівського лісництва виявила типові пошкодження хвої. Директор ДП “Ізюмське ЛГ” Тільний А.І. прийняв рішення залучити до обстеження спеціалісті ... Читати далі »

Переглядів: 220 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Лісопатологи відділу нагляду та прогнозу провели обстеження листяних насаджень Бабаївського лісництва ДП “Жовтневе ЛГ” Харківського ОУЛМГ з метою визначення осередку листогризів ранньовесняної феногрупи. Обстеження було плідним- виялені гусениці молодшого віку зеленої дубової листокрутки та комплексу п’ядунів. На нижньому ярусі крони та підліску добре помітні досвідним очам Купко Олени типові пошкодження, які наносять шкідливі види листогризів.
На час обстеження добре помітна різниця стану асиміляційного апарату дубу звичайного ранньої та пізньої форми.
“У природы нет плохой погоды”……, тому гусениці вже пристосувались до коливань температури повітря, опадів або їх відсутності. Тому побажаємо їм “смачного” для збереження виду у природі та сподіваємося, що санітарний стан листяних насаджень не постраждає від пошкодження.

... Читати далі »

Переглядів: 188 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Матінка природа поступово пробуджується. Дивлячись у вікно ми насолоджуємося свіженькою зеленою фарбою дерев та різнобарв ’ям квіточок.
Пробуджується все живе… Від рослин не відстають і комахи. Наша специфіка лісозахисту потребує постійного нагляду за шкідливими видами комах, які можуть завдати шкоди лісовим насадженням. Дуже легко робити свою справу, коли твій колега з лісгоспу також знає свою справу та цінує своєчасність та момент попередження.


Відповідальним інженером з охорони та захисту лісу у ДП “Лиманське лісове господарство” Донецького ОУЛМГ О.В. Шевченко працює давно, тому звичайного соснового пильшика знає, як то кажуть, в обличчя. Кожний рік (двічі)нам надходять лісопатологічні проби, які О. В. Шевченко відбирає власноруч. Нам залишається провести лабораторний аналіз та надати рекомендації щодо подальши ... Читати далі »

Переглядів: 188 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

8 квітня фахівцями ДСЛП “Харківлісозахист” вкотре було проведено ознайомчу лекцію для студентів. На цей раз знайомили із специфікою роботи служби лісозахисту студентів молодших курсів Чугуєво-Бабчанського лісового коледжу. Під час лекції було продемонстровано фотоматеріали основних шкідливих видів хвоєгризів, які були зроблені фахівцями нашого підприємства під час лісопатологічних обстежень в осередках та спостережень у лабораторних умовах.


Приємно бачити зацікавлeні обличчя молоді під час лекції. Обличчя викладачів мали більш широкий емоційний вигляд, тому що вони мають досвід і давно ознайомлені із таким напрямком лісового господарства як лісозахист. Очі як студентів так і викладачів ж ... Читати далі »

Переглядів: 197 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Сонячного, досить теплого весняного дня працівниками Державного спеціалізованого підприємства «Харківлісозахист» в рамках щорічної Всеукраїнської акції Державного агентства лісових ресурсів «Майбутнє лісу у твоїх руках» було проведено благоустрій території підприємства. 

 

Співробітники долучилися до масового прибирання, виконавши комплекс заходів, спрямованих на озеленення та благоустрій прилеглої території. Все пройшло досить плідно та в піднесеному настрої. Закінчився даний захід досить смачною кашею.
Слід відмітити, що завжди треба починати з себе й показувати приклад для інших.

Переглядів: 174 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

У рамках щорічної громадської акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках», яка цього року проходить під загальним гаслом «Ліси та освіта», 21 березня 2019 року спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» проведено урок знань про ліс та його мешканців із учнями 1 класу Покотилівського ліцею «Промінь».


Приємно усвідомлювати добрий рівень знань малюків в області природознавства. Урок знань пройшов у формі активного діалогу – учні задавали питання, цікавилися нашою роботою і, що не маловажно, грамотно відповідали на питання про правила поведінки в лісі. Реакція дітей на почуте була далеко не дитячою. Хлопчики та ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Ліс конче необхідно відтворювати у степовій зоні, до якої належать насадження Луганщини. Станично-Луганське досвідне лісомисливське господарство добре знайоме з абіотичними факторами, які негативно впливають на молоденьку сосну.
Спека, потужні вітри, відсутність достатньої кількості опадів. Всі ці труднощі повинна побороти сосна і вижити, укоренитися та рости на благо людства.
Ст.Луганське лісництво відповідально підходить до процесу так званого переселення з розсадника до постійного місця зростання майбутніх соснових культур. Інженер лісгоспу Філатова Любов знайома з проблемами лісових культур, тому з особливою любов’ю та турботою допомагає лісництву на посадці.


		<!-- ... Читати далі »

Переглядів: 177 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Фахівці Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» на прохання лісових господарств та зацікавлених осіб постійно виготовляють тематичні колекції шкідників та хвороб лісу, які застосовуються як наочні посібники в куточках лісозахисту. Лише за останній рік їх було виготовлено близько 40 штук. Як кажуть «Краще раз побачити, чим сто раз почути».

Тематичні колекції ДП “Тростянецьке ЛГ”

Для працівників лісового господарства та всіх хто любить природу дуже важливо бачити дійсні розміри, колір та всі етапи розвитку комах та грибів, щоб розрізняти корисних комах від шкідливих, тощо.

Як гарний приклад зацікавленості можна привести ДП «Тростянецьке ЛГ» Сумського ОУЛМГ, які в своєму куточку з лісозахисту розмістили такі колекції як верхівко ... Читати далі »

Переглядів: 167 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

БЕЗПІЛОТНІ ЛІТАЛЬНІ АПАРАТИ ДОПОМОЖУТЬ ОБСТЕЖУВАТИ НАСАДЖЕННЯ ТА ВИЯВЛЯТИ ОСЕРЕДКИ ШКІДНИКІВ
Якщо використання сучасних безпілотних літальних апаратів (БПЛА PD1900) для моніторингу лісових масивів у країнах Європейського Союзу є звичним, то в Україні наукові установи лісознавчого напряму роблять лише перші кроки у використанні такого сучасного обладнання.

У липні-серпні 2018 року проведено випробувальні польоти крилатого БПЛА над лісовими масивами дослідного лісництва ДП «СФ УкрНДІЛГА». Аерофотознімання та відеознімання лісових масивів і площ лісових культур здійснювалося з висоти 150 і 80 метрів. Одержані відеоматеріали завантажували на комп’ютер і обробляли із застосуванням відповідного програмного забезпечення. Звичайно, найбільш сприятливою для таких робіт є безвітряна та безхмарна ... Читати далі »

Переглядів: 209 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Нарешті ми складаємо огляд санітарного стану лісових насаджень обласних управлінь зони діяльності нашого лісозахисного підприємства та прогнозуємо лісопатологічну ситуацію в осередках шкідливих видів комах та хвороб у 2019 році.
На даний час проаналізовано лісопатологічну ситуацію в насадженнях Харківського ОУЛМГ.
Осередки шкідливих видів комах у 2018 році займали площу у 31716га, в т.ч. проведено заходів боротьби на площі 959га. Обробка проведена в осередках рудого соснового пильщика (на площі 29га), соснового п’ядуна(на площі 387га)та пильщиків-ткачів (на площі 542га. Протягом минулого року загальна площа осередків шкідників в насадженнях ХОУЛМГ зменшилась на 8265га по причині обробки та згасання під впливом природних чинників(діяльність ентомофагів, хвороби).

... Читати далі »

Переглядів: 185 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

 

Майже десятиріччя пройшло з моменту останнього значного пошкоджeння листя, яке відмічалось у насаджeннях Бабаївського лісництва ДП “Жовтневе лісове господарство” Харківського ОУЛМГ.
Проте, посадові особи, які відповідають за захист лісу лісогосподарського підприємства, зокрема начальник відділу охорони та захисту лісу Зубко В.В. та провідний інженер Шаповалова Л.В., кожен рік надсилають на лабораторний аналіз гілки з модельних дубу звичайного ранньої форми для визначення видового складу листогризів ранньовесняної фенологічної групи та загрози пошкодження насаджень.

Інженер-лісопатолог відділу діагностики Коровка Тетяна проводить ретельний аналіз гілок з метою виявлення зимуючих яєць фітофагів. За даними поточного аналізу виявлено невелику кількість яєць зеленої дубової листовійки (д ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Ось і закінчуються новорічно-різдвяні свята. Відділом нагляду та прогнозу знову проводиться лабораторний аналіз зимуючого запасу коконів звичайного соснового пильщика (далі ЗСП)після проходжeння холодової стратифікації в умовах, максимально наближених до природних. Після поступового набору ефективних температур шкідником, наш технік-лісопатолог Батуліна Альона проводить доволі знайомі маніпуляції із пробами, надісланими з ДП “Ізюмське лісове господарство” Харківського ОУЛМГ – розподіл коконів за ознаками життєздатності та за статевими ознаками.

Серед біотичних чинників, які здатні регулювати чисельність діапаузуючого запасу еонімф у лісовій підстилці, виялено мікозні захворювання та ураження ентомофагами з родини Їздців.

... Читати далі »

Переглядів: 174 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Хтось з відомих сказав, що ……ученье свет, а не ученье-тьма……

23 грудня начальником відділу нагляду та прогнозу ДСЛП “Харківлісозахист” Кучерявенко Т.В. було проведено методичний семінар з лісовою охороною ДП “Красноградське лісове господарство”, який відбувся з ініциативи лісничого Наталинського лісництва Зібарова В.В. та за підтримки заст.директора Болтушкіна О.М.
Під час семінару, який, як завжди, пройшов у вигляді діалогу та активного спілкування, було висвітлено низку проблем, які існують у лісових насадженнях.

... Читати далі »

Переглядів: 190 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Своє життя майбутній ліс розпочинає з маленького насіння, яке як правило висівають у розсадниках. Сходи та сіянці у них схильні до багатьох захворювань, які лісівники візуально визначити не можуть. Саме тому працівники лісгоспів звертаються до спеціалістів ДСЛП «Харківлісозахист». Фахівці біологічної лабораторії захисту лісу та відділу лісової фітопатології проводять лабораторні фітопатологічні аналізи проб сіянців, саджанців, культур хвойних та листяних порід (зразків хвої, листя, пагонів, деревини, тощо). Метою досліджень є визначення наявності фітопатогенів, які викликають патологічні процеси в рослинах. Для визначення збудників захворювань під час проведення лабораторного мікробіологічного аналізу застосовують наступні методи:
– метод чистих культур;
– метод вологих камер.


Визначення збудників захворювань методом ... Читати далі »
Переглядів: 184 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Нам інколи завдають питання стосовно об’єму робіт у осінньо-зимовий період. У зв’язку з цим висвітлюємо низку інформаціі щодо лабораторного аналізу лісопатологічних проб.

Лісова охорона відбирає хвою згідно існуючих методик у практиці лісозахисту. Надісланий лісопатологічний матеріал лісопатологами відділу нагляду та прогнозу ретельно вивчається під лампою-лупою, визначаються кількісні та якісні показники життєздатності зимуючої стадіі РСП.

Проведення лабораторного аналізу на предмет визначення яйцекладок РСП

Після цього, хвоя з яйцекладками РСП розташовується у так званому інкубаторі, де створюються необхідні умови температурного режиму та вологості ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Зараз у ДСЛП “Харківлісозахист” розпочалась чергова горяча пора- ми проводимо лабораторний аналіз зимуючого запасу шкідників та прогнозуємо лісопатологічну ситуацію на наступний, 2019 рік.
Лісова охорона ДП “Лиманське лісове господарство” Донецького ОУЛМГ відібрала з лісової підстилки та направила на лабораторний аналіз зимуючий запас еонімф звичайного соснового пильщика далі у тексті ЗСП).
Кокони ЗСП були відібрані у ІІІ декаді вересня, тому ми штучно створили умови для проходження стратифікації низькими температурами. Після такої процедури кокони були занесені у приміщення задля поступового набору температури, яка вище порогової ... Читати далі »

Переглядів: 179 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Місто Чернігів багате на історичні, культурні та духовні місцини. Однією з таких є заповідне урочище «Святе».

Існує версія походження урочища згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році.

Зараз озеро назвати озером вже важко. На його місці утворюється – та в принципі вже утворилося &ndas ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Перед початком проведення обробки соснових насаджень ДП “Лиманське лісове господарство” Донецького ОУЛМГ було проведено обстеження методом околоту крони на ентомологічний полог. Кількість гусениць соснового п‘ядуна вражає, при цьому необхідно зауважити, що запас кормового субстрату у багатьох ділянках невеликий. Тому навіть виявлена кількість гусениць шкідника загрожує високим ступенем об‘їдання хвої.

Напривеликий жаль, було констатовано наявність гусениць соснового шовкопряду, ... Читати далі »

Переглядів: 164 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Нещодавно співробітниками ДСЛП “Харківлісозахист” було проведено лікування ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб Гаркуші». Дуб, був названий на честь отамана XVII століття Семена Гаркуші, знаходиться в селі Гаї Роменського району Сумської області. Пам’ятка природи представляє собою місце зростання поодинокого унікального за віком та параметрами дерева дуба черешчатого віком понад 450 років, висотою близько 35 метрів, обхватом понад 6 м. Багатовікове дерево є головною визначною пам’яткою села. Подивитися на ботанічну пам’ятку природи з’їжджаються жителі навколишніх населених пунктів та туристи. ... Читати далі »

Переглядів: 193 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Лісопатологічне обстеження насаджень ДП “Кремінське ЛМГ” триває… Після обстеження Веригінського лісництва площа ушкодження внаслідок буревію складає біля 175га, орієнтовний запас ушкодженої деревини – 1,1тис. куб.м. Стихія продовжує вражати своєю масштабністю – власно ураганний вітер, злива, а подекуди і град тривали 10-15 хвилин. Фотографіями неможливо передати об’єм кількості поламаних та повалених із коренем середньовікових соснових дерев. Можна тільки уявити який тріск стояв у лісі під час негоди;ушкоджено не тільки окремі дерева, а й групи та навіть невеликі куртини вглибині масиву. ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Шановні відвідувачі нашої сторінки, сьогодні хочемо Вам розповісти про наслідки стихії, яка була у соснових насадженнях    ДП”Кремінське лісомисливське господарство” Луганської області 28 червня поточного року.

Від стихії постраждали насадження Веригінського, Кремінського,Кудряшівського, Серебрянського, Сіточного та Старокраснянського лісництв.

Загальна площа стихії перевищує 600га.

Наразі було розпочато лісопатологічне обстеження з метою визначення ділянок, які потребують призначення та проведення санітарно-оздоровчих заходів.

На даний час обстежено соснові насадження, які найменше постраждали від буревію та вітровалу- Кудряшівське та Сіточне лісництва. Загальна площа постраждалих насаджень в цих лісництвах не перевищує 20га.

Поламані та вивернуті з коренем дерева зустрічаються поодиноко та групами по 2-4 дерева.

За орієнтовними оцінками обсяг ушкодженої деревини складає 36куб.м на га.

Над ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

3 липня ми сумісно з представниками НПП “Святі Гори” провели лісопатологічне обстеження соснових насаджень Святогірського ПНДВ в осередку масового розмноження соснового п’ядуна. Основна частина гусениць (понад 90%)вже відродилась з яєць та почала живлення хвоєю. Довжина гусениць від 0,4 до 0,6см. У кроні, якщо уважно придивитись, помітні блискучі краплинки, які є ні що інше, як пошкодження хвої гусеницями соснового п’ядуна. 

Осередок діє на площі 2328га, але ще без урахування розльоту імаго у цьому році.
Після визначення стадіі біологічного розвитку шкідливої комахи починається відповідальні підготовчі заходи-придбання пестициду, оповіщення про проведення обробки, підновлення облікових майданчиків тощо.
У минулому році на площі 177га ступінь пошкодження крони знаходився у межах 76-90%. У цьому році деревам на цій площі загрожує повне знищення хвої гусеницями п’ядуна, що, в свою чергу, може призвести до всихан ... Читати далі »

Переглядів: 158 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Надалі продовжуємо милуватися мальовничою природою українського Степу. Зараз річ йде про Донеччину, а саме про територію НПП “Святі Гори”. Безкрайні простори, чудові квіти біля контори, мілові горизонти, лани з пшеницею,дари лісу!Як все це сприяє позитивному настрою у людини, яка навіть нетривалий період мандрує українським Степом. Але у бочці з медом завжди буде ложка дьогтю. Ми проводимо лісопатологічне обстеження листяних та соснових насаджень Теплинського ПНДВ разом з представниками відділу охорони та збереження екосистем НПП “Святі Гори”. Соснові насадження всихають внаслідок ураження кореневою губкою та абіотичними факторами (висока температура повітря у поєднанні з відсутністю опадів та потужними вітрами)ще більше послаблюють соснові насадження. 

Листяні насадження всихають під впливом дереворуйнівних грибів, які викликають комлеву та стовбурову гнилі. Крім цього, ясеневі насадження пошкоджено личинк ... Читати далі »

Переглядів: 154 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Український степ……Багато письменників та режисерів воспівували наші мальовничі степові красоти – яри, вкриті різнотрав’ям та ковилем, безкрайні дороги, які простягаються за горизонт, невеликі зелені кущі, мов оазіси у пустелі……Всі ці красоти степів можна бачити у Біловодському районі  ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

19 червня делегація Держлісагентства під керівництвом заступника Голови відомства Володимира Бондаря, під час візиту до Республіки Австрія, обговорили питання співпраці в галузі лісового господарства зі своїми колегами державної лісової компанії Австрії.

Перебуваючи безпосередньо в лісових масивах сторони обговорити питання застосування поступових та вибіркових методів заготівлі деревини.

За словами австрійських лісівників, в Австрії власник лісу має право без погоджень проводити суцільні рубки на ділянці до 0,5 га, рубка на ділянці 0,5-2 га потребує відповідного дозволу. Власник лісової ділянки зобов’язаний вчасно проводити заходи боротьби з хворобами та шкідниками. Якщо заходи вчасно не проведені, то власника зобов’язують їх вжити, використовуючи законодавчі норми.

... Читати далі »

Переглядів: 153 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Для захисту лісових насаджень у Харківській області 5-7 червня 2018р. було проведено лісозахисні заходи в осередку масового розмноження поодинокого пильщика-ткача Acantholyda hieroglyphica Christ. із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічного препарату «Фастак» 10% к.е. в соснових насадженнях Ізюмського та Придінецького лісництв ДП «Ізюмське лісове господарство» Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства.
Поодинокий пильщик-ткач пошкоджує зазвичай молоді 2-4-річні лісові культури сосни звичайної, нерідко і 10-річні сосни. Особливо небезпечний шкідник для розсадників. Шкодочинність личинок поодинокого пильщика-ткача полягає в тому, що вони об’їдають хвою на ... Читати далі »

Переглядів: 190 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

На Сумщині відбувся семінар з обговорення проблеми всихання соснових насаджень.

Організований лісовим відділом Сумського обласного управління лісового та мисоивського господарства, він пройшов на базі Конотопського лісгоспу. У семінарі взяли участь головні лісничі та інженері з охорони та захисту лісу підприємств управління, фахівці Харківлісозахисту, керівництво Конотопського району, представники громадськості і засобів масової інформації.

«15 червня завершується сезон тиші, у лісових масивах будуть відновлені роботи по розробці уражених лісових ділянок. Тому мета нашого зібрання носить аналітичний характер. Ми проаналізували динаміку розповсюдження шкідника, методи виявлення та боротьби з ним. На сьогодні в лісах, підпорядкованих підприємствам управління, загалом виявлено 1 203 га пошкоджених короїдом лісових ділянок, загальною ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

25 травня на базі ДП «Балакліївське ЛГ» Харківського ОУЛМГ відбувся семінар щодо проблем всихання соснових насаджень в Україні. В семінарі прийняли участь представники Харківського ОУЛМГ, головні лісничі і інженери ОЗЛ лісгоспів, департаменту екології, районної адміністрації, лісозахисту, науки, лісовпорядкування, лісонасінневої станції тощо. Учасники обговорили досвід всихання соснових лісів і заселення їх верхівковим і шестизубчастим короїдом в Україні, а також оглянули ділянку лісу і модельні дерева в насадженнях Андріївського лісництва ДП «Балакліївське ЛГ», де вже відмічається невеликі осередки верхівкового короїда. 

Так, в ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Під час проходження навчальної практики з лісової фітопатології студенти третього курсу лісогосподарського факультету відвідали Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» (с.м.т.Покотилівка Харківського району). Працівники підприє ... Читати далі »

Переглядів: 142 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Шановнi колеги, робiтники лісового господарста!

Звертаємо Вашу увагу на масовий літ імаго соснового п ’ядуна. Надмірно висока температура повітря на початку вегетаційного періоду поточного року призвела до зміни фенологічних строків розвитку багатьох шкідливих комах лісових насаджень. На сьогоднішній день лісова охорона Донецької області (НПП “Святі гори”, площа осередку біля 2,5тис.га), Харківськоі області (Куп’янське лісове господарство, площа біля 350га)   інформують лісозахисне підприємство про активний літ метеликів шкідника. 

Метелики соснового п’ядуна: самець (зображення, що розташоване зверху); самиця (зображення знизу)

У звязку з цим, постає термінова необхідність перевірки соснових насаджень, які відповідають вимогам формування первинних осередків масовог ... Читати далі »

Переглядів: 159 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Короїди продовжують свою мандрiвку українськими сосновими лiсами.   Наслiдки для насаджень сумнi- ще рiк тому соснові насадження були зеленими ……Зараз у соснових насадженнях Бобрiвського  та Борівського лiсництва сосновi культури на деяких дiлянках повнiстю втратили життєздатнiсть з причини заселення короїдами, златками та ураженням офiостомовими грибами (ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ”, Луганського ОУЛМГ тра ... Читати далі »

Переглядів: 177 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Подробиці у відеорепортажі.

 

Переглядів: 174 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Увага!

Запрошуємо колег та всіх бажаючих до ДСЛП «Харківлісозахист», щоб більш детально дізнатися про нову лабораторію та технологію вирощування Thanasimus formicarius у лабораторних умовах.

У заході візьмуть участь заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар та Почесний консул Турецької Республіки в місті Харкові Володимир Білий.

Дата та час  проведення: 17 травня 2018 року о 14:00 год.

Місце проведення: Харківська область, Харківський район, смт. Покотилівка, вул. Незалежності, 127 (ДСЛП «Харківлісозахист»)

... Читати далі »

Переглядів: 167 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Міжнародний семінар «Захист соснових насаджень від шкідників і хвороб лісу» (Regional workshop on combating dieback of pine forests) відбувся в Гомелі. Упродовж трьох днів (24–26 квітня) вчені та лісівники з Білорусі, США, Німеччини, Італії, Угорщини, Росії та України обговорювали проблему всихання соснових насаджень, способи раннього виявлення осередків масового розмноження шкідливих комах і заходи захисту лісу. Організаторами семінару були Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) і Міністерство лісового господарства Республіки Білорусь.

Від України у роботі семінару брали участь старший науковий співробітник лабораторії захисту лісу УкрНДІДГА кандидат с.-г. наук Ю.Є.Скрильник, директор ДСЛП «Харківлісозахист» К.В.Давиденко, директор ДСЛП «Херсонлісозахист» Т.Г.Касич та директор ДП «Ів ... Читати далі »

Переглядів: 239 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (1)

27 квітня 2018 року Державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Харківлісозахист» сумісно з Полтавським обласним управлінням лісового та мисливського господарства було проведено методичний семінар з лісозахисту на базі ДП «Гадяцьке лісове господарство». В методичному семінарі прийняли участь всі лісогосподарські підприємства Полтавського ОУЛМГ.

... Читати далі »

Переглядів: 136 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Зійшли сніги, пройшли перші весняні дощики, з’являється листя на деревах, панує тепла квітнева погода…. Вегетаційний сезон 2018 року розпочався!

Окрім приємних моментів відродження природи після зимівлі 

активуються і шкідливі комахи.

Першими почали соснові пильщики-ткачі, а саме червоноголовий пильщик–ткач  Acantholyda erythrocephala L. Наступним буде зірчастий пильщик–ткач Lyda nemoralis Thoms, імаго якого розпочне свій літ на початку травня.

Соснові пильщики-ткачі здатні розширити площу зараження у декілька разів за рахунок активного та пасивного розльоту імаго.

У зв’язку з вищевикладеним, рекомендуємо лісовій охороні посилити нагляд за розвитком популяцій зазначених видів шкідлив ... Читати далі »

Переглядів: 173 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Спеціалісти-лісопатологи ДСЛП «Харківлісозахист» провели повторну обробку проти іксодових кліщів у багаторічних зелених насадженнях міста Харкова із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН та  ручного обприскувача SOLO 450. Як і при первинній обробці застосовувався препарат «АКТОФІТ» з додаванням ефірного маслу герані (відлякуючий ефект для іксодових кліщів). «АКТОФІТ» має виборчу дію на різних членистоногих – не токсичний для павуків, клопів, паразитичних перетинчастокрилих, мурашок, жужелиць тощо.

... Читати далі »

Переглядів: 156 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Ми топчемо траву, рвемо квіти, які навіть не довозимо до будинку, робимо зарубки на деревах, проїжджаємо на наших машинах як можна глибше в ліс, залишаючи за собою колії, яким судилося затягнутися через декілька років. І найважливіше – ми не прибираємо за собою сміття в лісі. Кожна людина буває в лісі, збирає гриби, ягоди або просто відпочиває. Адже лісове повітря робить цілющий ефект на організм людини завдяки насиченості киснем і лікувальними смолами. Але як же пояснити той факт, що з року в рік утворюються звалища побутового і будівельного сміття.

Сьогодні, коли екологія планети знаходиться в стані перманентної кризи, проблеми забруднення природного екологічного середовища побутовим сміттям стоять дуже гостро – поблизу великих міст і промислових підприємств скупчуються гори сміття, в околицях сіл за кожним кущем в ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Наявність у лісовому масиві значної кількості стовбурових шкідливих комах є по собі прихованою загрозою для лісу. При несприятливих умовах, які здатні послабити насадження, ксилофаги можуть викликати масове всихання лісових насаджень. 

Стовбурові шк ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)