19:57
Біологічна пожежа у лісі

Ліс – неоціниме багатство, місце життя звірів, птахів і інших живих істот. Проте, як і будь-який живий організм, не захищений від таких чинників, як хвороби та комах шкідників лісу, які здатні завдати істотного збитку. Дерева можуть відмирати в результаті пошкодження лісовими шкідниками та хворобами.

Шкідливість лісових комах залежить від їх чисельності, а остання – від сприятливості умов для їх живлення та розмноження, і як немало важливий факт відіграють погодно – кліматичні умови на протязі вегетаційного періоду.

Важливо зазначити, що за умов, які склалися у 2017 році, різко збільшилась чисельність звичайного соснового пильщика, що призвело до пошкодження соснових масивів на значних ділянках лісу.

 

Звичайний сосновий пильщик пошкоджує різні види сосен переважно у віці жердняку. При пошкодженнях хвої, що повторюються на протязі декількох років, особливо в посушливі роки та на бідних умовах місцезростання, спостерігається всихання вершин, іноді і всихання окремих або груп дерев, що прискорюється при заселенні на них стовбурових шкідників (короїдів, вусачів та ін.). Найбільшу шкоду заподіює насадженню друге покоління шкідника, яке більш чисельніше, ніж перше і наносить деревам повторне пошкодження.

Особливо сильно страждають від звичайного соснового пильщика молодняки.

 

Завдяки багаторічному досвіду та передбаченню можливих негативних наслідків від високого ступеню дефоліації асиміляційного апарату (крони соснових насаджень) директорами ДП «Балаклійське лісове господарство» Кіктьовим В.М. та ДП «Ізюмське лісове господарство» Павленком А.В. було прийнято рішення про проведення невідкладних лісозахисних заходів з метою зниження надмірної чисельності та щільності личинок звичайного соснового пильщика ІІ покоління.

В період з 03 по 15 вересня 2017р. спеціалістами відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» (начальник відділу Кучерявенко Т.В., провідний інженер-лісопатолог Омеліч Д.О.) було проведено лісозахисні заходи в осередку масового розмноження звичайного соснового пильщика Diprion pini L. в соснових насадженнях Норцівського лісництва ДП «Балаклійське лісове господарство» (на площі 2000га) та Ізюмського, Петрівського, Піщанського та Придінецького лісництв ДП «Ізюмське лісове господарство» (на площі 4801га) Харківського ОУЛМГ. Лісові масиви зазнали серйозних пошкоджень хвої середнього та сильного ступенів.

Лісозахисні заходи проводились із використанням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічного препарату з групи синтетичних піретроїдів «Фастак» 10% к.е.

Наявність санітарно-захисних зон поблизу населених пунктів, не дало можливості у повному обсязі захистити улюблені місця відпочинку місцевих жителів від нахабного пошкодження соснових насаджень личинками звичайного соснового пильщика.

Переглядів: 162 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: