21:38
Де зимують листогризучі шкідники?

 

Майже десятиріччя пройшло з моменту останнього значного пошкоджeння листя, яке відмічалось у насаджeннях Бабаївського лісництва ДП “Жовтневе лісове господарство” Харківського ОУЛМГ.
Проте, посадові особи, які відповідають за захист лісу лісогосподарського підприємства, зокрема начальник відділу охорони та захисту лісу Зубко В.В. та провідний інженер Шаповалова Л.В., кожен рік надсилають на лабораторний аналіз гілки з модельних дубу звичайного ранньої форми для визначення видового складу листогризів ранньовесняної фенологічної групи та загрози пошкодження насаджень.

Інженер-лісопатолог відділу діагностики Коровка Тетяна проводить ретельний аналіз гілок з метою виявлення зимуючих яєць фітофагів. За даними поточного аналізу виявлено невелику кількість яєць зеленої дубової листовійки (далі ЗДЛ. Для збереження зимуючого запасу від несприятливих факторів, самиці ЗДЛ відкладають яйця у тріщини кори, під лишайники та інші укриття.
Яєчки виду досить малі(розмір до 1мм, тому неозброєним оком їх важко виявити. Але, за допомогою світла та лупи ця стадія біологічного розвитку шкідника не пройде не помічeною оком лісопатолога.

Кількість ЗДЛ зимуючого запасу яєць не загрожує пошкодженням листя навесні 2019 року. Лісовій охороні лісництва необхідно створювати штучні гніздівля та місця для приваблювання комахоїстівних птахів.

Переглядів: 166 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: