18:23
Допомога насадженням Чернігівщини в боротьбі з короїдами

Місто Чернігів багате на історичні, культурні та духовні місцини. Однією з таких є заповідне урочище «Святе».

Існує версія походження урочища згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році.

Зараз озеро назвати озером вже важко. На його місці утворюється – та в принципі вже утворилося – так зване перехідне, або мезотрофне болото.

Кілька років тому в урочищі почали з’являтися сосни, хвоя яких спочатку жовтіла, а

потім дерева взагалі почали масово гинути. З часом виявилося, що причиною загибелі дерев є шкідники –короїди, що масштабно знищують хвою.

Державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Харківлісозахист» разом з Управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради для збереження духовної перлини міста та культурної спадщини, було проведено роботи з впровадження інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників в насадженнях Заповідного урочища «Святе» м. Чернігів, Чернігівської області. При проведенні робіт були відібрані дерева уражені верхівковим короїдом (Ips acuminatus) та шестизубим короїдом (Ips sexdentatus) для інтродукції хижих комах. На даному об’єкті було інтегровано імаго мурахожука на пошкоджені ксилофагами дерева, вирощених у лабораторних умовах.

На ділянках лісу, що були відібрані для проведення робіт з інтегрованого захисту лісу від стовбурових шкідників, протягом року будуть проводитись роботи з моніторингу чисельності популяцій шкідників та корисних комах,

 

 

Переглядів: 164 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: