18:33
Горяча пора в зимовий період

Зараз у ДСЛП “Харківлісозахист” розпочалась чергова горяча пора- ми проводимо лабораторний аналіз зимуючого запасу шкідників та прогнозуємо лісопатологічну ситуацію на наступний, 2019 рік.
Лісова охорона ДП “Лиманське лісове господарство” Донецького ОУЛМГ відібрала з лісової підстилки та направила на лабораторний аналіз зимуючий запас еонімф звичайного соснового пильщика далі у тексті ЗСП).
Кокони ЗСП були відібрані у ІІІ декаді вересня, тому ми штучно створили умови для проходження стратифікації низькими температурами. Після такої процедури кокони були занесені у приміщення задля поступового набору температури, яка вище порогової(тобто понад +6).
Після набору суми ефективних температур, необхідних для реактиваціі діапаузи у весняній генерації шкідника, технік-лаборант відділу нагляду та прогнозу Батуліна Альона ретельно відібрала життєздатні зразки та зважила на торсіонних вагах кокони самиць з метою визначення плодючості самиці та фази розвитку спалаху. Інженер-лісопатолог ІІ категорії відділу нагляду та прогнозу Купко Олена після препарування коконів уважно під лампою-лупою розглядає оченята еонімф для виявлення ознак реактивації на початковому етапі. У природних умовах процес метаморфозу від еонімфи до виліту імаго триває приблизно 3 тижні. У лабораторних умовах строк метаморфозу суттєво збільшується внаслідок недостатнього світлового дня. Наш відділ багато років проводить подібні абораторні спостереження, тому ми слідкуємо за сумою ефективних температур і тільки після певних даних починаємо зрізання коконів.
Коли проведений лабораторний аналіз кількісних та якісних показників життєздатності коконів, оформлюються відомості та інші нормативні документи. Таке відповідальне завдання у нашому відділі покладено на інженера-лісопатолога І категорії Синицьку Олену.

І тільки коли усі чорновики приведені до ладу, коректність надання результатів лабораторного аналізута рекомендацій перевіряє начальник відділу нагляду та прогнозу.
Після наведеної процедури лабораторного аналізу коконів ЗСП ми надсилаємо рeзультати, висновки і рекомендації щодо лісопатологічноі ситуації до ДП “Лиманське лісове господарство”.
За даними поточного лабораторного аналізу, реактивації популяції ЗСП у І генерації не очікується. Однак, рекомендовано у період, який відповідає фенострокам виліту імаго та відродженню личинок з яєць, посилити нагляд у соснових насадженнях в межах осередку спалаху масового розмноження виду у 2017 році.

 

Переглядів: 181 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: