23:56
Іксодові кліщі – прихована небезпека для населення міст

Цього року жителі Харкова то області відмітили невидане нашестя кліщів. Квітневе сонце швидко вивело з анабіозу переносників ряду небезпечних інфекційних захворювань для дюдини і тварин.

Ареал іксодових кліщів покриває всю територію України. Ризики піддатися нападу кліща роду Ixodes є на будь якій зарослій лісом, чагарником або травою місцевості. Кліщі віддають перевагу місцям проживання, що зберігають високу вологість повітря.

Найчастіше кліщі зустрічаються на галявинах і лісових узліссях з щільною рослинністю, в листяних лісах, на незатоплюваних заплавах річок і берегах озер. У хвойних лісах кліщі також можуть зустрітися, особливо на

завалених сухостоєм ділянках, які створюють необхідний мікроклімат. Кліщі концентруються на межі рослинності – часто це виявляються стежини і дороги. Останніми роками кліщі все більше поширюються у великих містах, освоюючи парки, сквери, майданчики для вигулу собак. Для початку активності кліщам необхідно, щоб грунт прогрівся до +5-+7ºС. Перші випадки укусів кліщів, у залежності від регіону, зазвичай фіксуються в березні- травні.

По замовленню спеціалізованого комунального підприємства “Харківзеленбуд”, спеціалістами лісопатологами ДСЛП «Харківлісозахист» 17-18 квітня 2018 року було проведено заходи боротьби проти іксодових кліщів в багаторічних зелених насадженнях м.Харкова. 

Заходи боротьби проводились із застосуванням біологічних препаратів на основі авермектину, а також ефірних масел (герань, пальма, роза, евкаліпт, лаванда) для відлякування іксодових кліщів від місць масового відпочинку громадян та вигулу домашніх тварин. Авермектини виділені з продуктів життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів — актиноміцетів виду Streptomyces avermitilis. Авермектини мають виключно високу активність і широкий спектр антипаразитарної дії. Вони активні щодо екзо- та ендопаразитів тварин (кліщів, нематод, бліх, вошей тощо), а також фітонематод та комах — шкідників рослин (крапчастий і павутинні кліщі, міль, попелиця та ін.) та характеризуються вибірковою направленістю дії: вони пригнічують синтез речовин, що виконують роль медіаторів при перенесенні нервового імпульсу у членистоногих та хробаків, внаслідок чого наступає параліч і смерть. 

Для обробки використовували ГАРД-МН – аерозольний генератор регульованої дисперсності з можливостями виводу аерозольного потоку в нижню частину підліску та траву (понад ґрунтом) та ручний обприскувач SOLO 450.

Переглядів: 143 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: