00:03
Короїд крокує по Харківщині… Хто наступний?

Наявність у лісовому масиві значної кількості стовбурових шкідливих комах є по собі прихованою загрозою для лісу. При несприятливих умовах, які здатні послабити насадження, ксилофаги можуть викликати масове всихання лісових насаджень. 

Стовбурові шкідливі комахи з родини Короїдів надалі продовжують заселяти все нові та нові території. Протягом вегетаційного період 2017 року заселення ослаблених деревостанів соснових насаджень Харківщини були виявлені у ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» на площі 202га та ДП «Ізюмське лісове господарство» на площі 1га.

19 квітня 2018 року під час лісопатологічного обстеження, проведеного за участі спеціалістів ДСЛП «Харківлісозахист» та лісової охорони ДП «Балаклійське лісове господарство» було виявлено осередок масового розмноження шестизубого короїда-стенографа на площі 73,5га.

Масове розмноження короїда-стенографа відбувається в умовах послаблення деревостану кореневою губкою Heterobasidion annosum.Характер всихання – куртинний (площа куртин сягає біля 0,5га). Тип всихання – окоренковий, тобто порушуються функції кореневої або водопровідної системи окоренкової частини стовбура.  На деревах ІІІ та ІVкатегорій санітарного стану відмічається відшарування кори від стовбура, під якою присутні поверхневі червоточини личинок короїду; виявлено ознаки ураження пліснявими грибами (так звана «синева»).

Рекогносцирувальний нагляд починається з ІІІ декади травня – І декади червня. На ранніх строках заселення деревостанів ксилофагами відмічається наявність пошкодження кори або лубу (бурова мука) біля дерев, смолотеча, пошкодження стовбура птахами під час живлення жуками-ксилофагами, чисельні малі отвори у корі (вхідні отвори при зануренні жуків-ксилофагів), специфічні малюнки на поверхні ушкодженого дерева. При вильоті молодих жуків відмічається пожовтіння та опадання хвої. Детальний нагляд проводиться дещо пізніше (починаючи з ІІ-ІІІ декади червня) на облікових майданчиках для розрахунку кількісних та якісних характеристик популяцій ксилофагів. Нагляд проводиться з моменту виявлення осередку та до його згасання. 

Переглядів: 152 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: