17:35
На Сумщині обговорили проблему всихання соснових насаджень

На Сумщині відбувся семінар з обговорення проблеми всихання соснових насаджень.

Організований лісовим відділом Сумського обласного управління лісового та мисоивського господарства, він пройшов на базі Конотопського лісгоспу. У семінарі взяли участь головні лісничі та інженері з охорони та захисту лісу підприємств управління, фахівці Харківлісозахисту, керівництво Конотопського району, представники громадськості і засобів масової інформації.

«15 червня завершується сезон тиші, у лісових масивах будуть відновлені роботи по розробці уражених лісових ділянок. Тому мета нашого зібрання носить аналітичний характер. Ми проаналізували динаміку розповсюдження шкідника, методи виявлення та боротьби з ним. На сьогодні в лісах, підпорядкованих підприємствам управління, загалом виявлено 1 203 га пошкоджених короїдом лісових ділянок, загальною кубомасою в межах 37,5 тис. м3. В порівнянні з західними регіонами, не критично, але проблема існує, вона має тенденцію до поширення і в майбутньому це може стати реальною загрозою втрати соснових насаджень у значних масштабах», – наголосив у ході відкриття семінару заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Товстуха.

Нагадаємо, що 42 % лісів області – соснові. І єдиним, по-суті, безальтернативним методом боротьби з масовим поширенням шкідників фахівці називають проведення санітарних рубок, спрямованих на оперативне видалення всіх осередків ураження, та подальше створення на цих вирубках нових, стійких деревостанів.

Великим мінусом і перепоною на шляху до вирішення цієї проблеми учасники семінару відзначили недосконалість законодавчої бази. Період тиші, який триває якраз у час особливої активності короїда, тільки посилив загрозу розповсюдження шкідника.

«На даний час у лісових масивах лісгоспів розроблено 73% уражених шкідником ділянок. Стовідсотково ці роботи проведені у Глухівському, Краснопільському, Лебединському, Роменському, Середино-Будському та Тростянецькому лісгоспах. Всього розроблено 879 га, загальною кубомасою 28,4 тис. м3. . По решті площ дозвільні документи оформлені. З завершенням сезону тиші роботи по розробці лісосік продовжаться», – прокоментував роботу підприємств по розробці уражених шкідником ділянок лісу заступник начальника відділу лісового господарства управління Олександр Баня.

Фахівці Харківлісозахисту повідомили, що у державному спеціалізованому лісозахисному підприємстві «Харківлісозахист»почала працювати сучасна лабораторія, надана Генеральним директоратом лісового господарства Туреччини. За допомогою лабораторного обладнання вирощуватимуться два види комах-хижаків, які потім випускатимуть у ліс як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів. Личинки короїдів розвиваються приховано в тканинах дерев, формуючи специфічні ушкодження під корою. Thanasimus formicarius – мурахожук – особи якого здатні знаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев.

Переглядів: 152 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: