17:24
Семінар з нагальної проблеми в лісовій галузі

25 травня на базі ДП «Балакліївське ЛГ» Харківського ОУЛМГ відбувся семінар щодо проблем всихання соснових насаджень в Україні. В семінарі прийняли участь представники Харківського ОУЛМГ, головні лісничі і інженери ОЗЛ лісгоспів, департаменту екології, районної адміністрації, лісозахисту, науки, лісовпорядкування, лісонасінневої станції тощо. Учасники обговорили досвід всихання соснових лісів і заселення їх верхівковим і шестизубчастим короїдом в Україні, а також оглянули ділянку лісу і модельні дерева в насадженнях Андріївського лісництва ДП «Балакліївське ЛГ», де вже відмічається невеликі осередки верхівкового короїда. 

Так, в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, стрімко поширюється масове всихання соснових лісів, яке пов’язане зі зміною кліматичних умов, зокрема підвищення температури, зменшення кількості опадів, зниження рівня ґрунтових вод. Ці зміни негативно впливають на фізіологічний стан дерев, знижуючи «захисну систему» деревостанів, які не можуть чинити опір шкідникам і хворобам. Перші осередки всихання соснових лісів були зафіксовані в Україні в 2011 році в Житомирській області, а вже в кінці 2017 року всихання сосни, як наслідок атак шкідників, було виявлене в північно-західних і центральних областях України. У 2018 році осередки досягли і лісостепових регіонів України, зокрема в Лівобережжі, в т.ч. і Харківщині.

 

Прогноз дуже невтішнийза декілька десятків років Україна може втратити значну частку соснових насаджень, за останніми даними, площа заселених шкідниками соснових лісів, підпорядкованих Держлісагентству, сягає 142 тис. га.                                                                       

Всихання дерев сосни відбувається за верхівковим типом – короїд спочатку заселяє товсті гілки та частину стовбура з тонкою корою. Після проникнення жуків під кору, прогризання маточних ходів, відкладання яєць, відродження личинок і початку їхнього живлення, хвоя заселених дерев починає змінювати колір від зеленого на тьмяно-сіро-зелений, а в кінці – на рудий, гілки відмирають, дерево гине. Одночасно ходами поширюється синява, спричинена деревозабарвлювальними грибами. Спочатку всихають окремі дерева, далі цілі куртини, а потім всихання охоплює значну частину деревостану. Аналіз загиблих дерев в осередках всихання сосни виявив поселення верхівкового короїда в гілках і верхівках, шестизубчастого короїда – в окоренкових частинах стовбура.

Переглядів: 154 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: