13:04
Сніголам – жорстоке природне явище

З 19 по по 21 квітня сніголами і вітровали відбулися у Харківській, Дніпропетровській та в Запоріжській областях. Сніголам зашкодив насадженням не тільки в містах і селах, а і на значній площі лісових масивів областей.

Сніголам – природне стихійне явище. Процес виникнення даного лиха проходить шляхом випаду значної кількості опадів у вигляді мокрого снігу та налипання його на кроні дерева. В результаті чого відбувається злам верхівки, стовбура або окремих скелетних гілок які не в змозі витримати ваги мокрого снігу.

Спеціалісти  державного спеціалізованого лісозахисного підприємсва “Харківлісозахист” на даний час проводять обстеження лісових насаджень державних лісогосподарських підприємств, де відбулись сніголами і вітровали. Масштаби стихійного явища вражають – за даними проведених обстежень втрати деревини на 1 гектар лісу складали від 20 до 100 кубічних метрів. Тобто, враховуючи вік насаджень втрати складали від 10% до 30% у молодняках та від 5% до 25% у середньовікових насадженнях на 1 гектар лісу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Обстеження щодо визначення обсягів пошкоджених насаджень та втрат деревини ще тривають…

Переглядів: 156 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: