17:52
УВАГА! Поширення соснового п’ядуна в лісових насадженнях

3 липня ми сумісно з представниками НПП “Святі Гори” провели лісопатологічне обстеження соснових насаджень Святогірського ПНДВ в осередку масового розмноження соснового п’ядуна. Основна частина гусениць (понад 90%)вже відродилась з яєць та почала живлення хвоєю. Довжина гусениць від 0,4 до 0,6см. У кроні, якщо уважно придивитись, помітні блискучі краплинки, які є ні що інше, як пошкодження хвої гусеницями соснового п’ядуна. 

Осередок діє на площі 2328га, але ще без урахування розльоту імаго у цьому році.
Після визначення стадіі біологічного розвитку шкідливої комахи починається відповідальні підготовчі заходи-придбання пестициду, оповіщення про проведення обробки, підновлення облікових майданчиків тощо.
У минулому році на площі 177га ступінь пошкодження крони знаходився у межах 76-90%. У цьому році деревам на цій площі загрожує повне знищення хвої гусеницями п’ядуна, що, в свою чергу, може призвести до всихання насаджень. Занадто ослаблені та пошкоджені дерева стають об‘єктами заселення ксилофагами, насамперед короїдами.
Сподіваємось, що своєчасне надання коштів на запроектовані під обробку насадження, зможуть не тільки знизити високу чисельність та щільність популяціі соснового п’ядуна, а й попередити зростання площі насаджень із поганим санітарним станом.

Переглядів: 160 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: