18:09
Збереження ботанічної пам’ятки природи

Нещодавно співробітниками ДСЛП “Харківлісозахист” було проведено лікування ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб Гаркуші». Дуб, був названий на честь отамана XVII століття Семена Гаркуші, знаходиться в селі Гаї Роменського району Сумської області. Пам’ятка природи представляє собою місце зростання поодинокого унікального за віком та параметрами дерева дуба черешчатого віком понад 450 років, висотою близько 35 метрів, обхватом понад 6 м. Багатовікове дерево є головною визначною пам’яткою села. Подивитися на ботанічну пам’ятку природи з’їжджаються жителі навколишніх населених пунктів та туристи.

Семен Гаркуша, ім’я якого носить дерево, був запорізьким козаком і отаманом. Народився він в селі Березань Мінської губернії. Гаркуша – прізвисько отамана, яке він отримав, коли поїхав в Запорізьку Січ у віці дев’яти років в 1748 році. Але протягом своєї діяльності він неодноразово змінював прізвище. Дуб має статус ботанічної пам’ятки природи України та Сумської області.

Входить також до числа 500 видатних дерев України і охороняється законом України.

Для збереження дерева та продовження його віку було:

проведено очищення стінок дупла (порожнини) від трухлявої деревини до шару здорової деревини;

проведено дезинфекцію розчином мідного купоросу;

проведено пломбування дупла у середині стовбура за допомогицегли та цементного розчину;

встановлено металеві стяжки на дерево;

встановлено інформаційно-охоронний знак державного зразка.

З метою запобігання заселення стовбуровими шкідниками та попередження подальшого поширення грибкових захворювань очищену поверхню порожнини дупла ретельно продезінфікували шляхом покриття її антисептиком. В якості антисептика використано 3-5% -вий розчин мідного купоросу.

 

 

 

Переглядів: 195 | Додав: lisozahystatua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: