Матінка природа поступово пробуджується. Дивлячись у вікно ми насолоджуємося свіженькою зеленою фарбою дерев та різнобарв ’ям квіточок.
Пробуджується все живе… Від рослин не відстають і комахи. Наша специфіка лісозахисту потребує постійного нагляду за шкідливими видами комах, які можуть завдати шкоди лісовим насадженням. Дуже легко робити свою справу, коли твій колега з лісгоспу також знає свою справу та цінує своєчасність та момент попередження.


Відповідальним інженером з охорони та захисту лісу у ДП “Лиманське лісове господарство” Донецького ОУЛМГ О.В. Шевченко працює давно, тому звичайного соснового пильшика знає, як то кажуть, в обличчя. Кожний рік (двічі)нам надходять лісопатологічні проби, які О. В. Шевченко відбирає власноруч. Нам залишається провести лабораторний аналіз та надати рекомендації щодо подальши ... Читати далі »

Переглядів: 189 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

8 квітня фахівцями ДСЛП “Харківлісозахист” вкотре було проведено ознайомчу лекцію для студентів. На цей раз знайомили із специфікою роботи служби лісозахисту студентів молодших курсів Чугуєво-Бабчанського лісового коледжу. Під час лекції було продемонстровано фотоматеріали основних шкідливих видів хвоєгризів, які були зроблені фахівцями нашого підприємства під час лісопатологічних обстежень в осередках та спостережень у лабораторних умовах.


Приємно бачити зацікавлeні обличчя молоді під час лекції. Обличчя викладачів мали більш широкий емоційний вигляд, тому що вони мають досвід і давно ознайомлені із таким напрямком лісового господарства як лісозахист. Очі як студентів так і викладачів ж ... Читати далі »

Переглядів: 201 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Сонячного, досить теплого весняного дня працівниками Державного спеціалізованого підприємства «Харківлісозахист» в рамках щорічної Всеукраїнської акції Державного агентства лісових ресурсів «Майбутнє лісу у твоїх руках» було проведено благоустрій території підприємства. 

 

Співробітники долучилися до масового прибирання, виконавши комплекс заходів, спрямованих на озеленення та благоустрій прилеглої території. Все пройшло досить плідно та в піднесеному настрої. Закінчився даний захід досить смачною кашею.
Слід відмітити, що завжди треба починати з себе й показувати приклад для інших.

Переглядів: 178 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

У рамках щорічної громадської акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках», яка цього року проходить під загальним гаслом «Ліси та освіта», 21 березня 2019 року спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» проведено урок знань про ліс та його мешканців із учнями 1 класу Покотилівського ліцею «Промінь».


Приємно усвідомлювати добрий рівень знань малюків в області природознавства. Урок знань пройшов у формі активного діалогу – учні задавали питання, цікавилися нашою роботою і, що не маловажно, грамотно відповідали на питання про правила поведінки в лісі. Реакція дітей на почуте була далеко не дитячою. Хлопчики та ... Читати далі »

Переглядів: 176 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Ліс конче необхідно відтворювати у степовій зоні, до якої належать насадження Луганщини. Станично-Луганське досвідне лісомисливське господарство добре знайоме з абіотичними факторами, які негативно впливають на молоденьку сосну.
Спека, потужні вітри, відсутність достатньої кількості опадів. Всі ці труднощі повинна побороти сосна і вижити, укоренитися та рости на благо людства.
Ст.Луганське лісництво відповідально підходить до процесу так званого переселення з розсадника до постійного місця зростання майбутніх соснових культур. Інженер лісгоспу Філатова Любов знайома з проблемами лісових культур, тому з особливою любов’ю та турботою допомагає лісництву на посадці.


		<!-- ... Читати далі »

Переглядів: 180 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Фахівці Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» на прохання лісових господарств та зацікавлених осіб постійно виготовляють тематичні колекції шкідників та хвороб лісу, які застосовуються як наочні посібники в куточках лісозахисту. Лише за останній рік їх було виготовлено близько 40 штук. Як кажуть «Краще раз побачити, чим сто раз почути».

Тематичні колекції ДП “Тростянецьке ЛГ”

Для працівників лісового господарства та всіх хто любить природу дуже важливо бачити дійсні розміри, колір та всі етапи розвитку комах та грибів, щоб розрізняти корисних комах від шкідливих, тощо.

Як гарний приклад зацікавленості можна привести ДП «Тростянецьке ЛГ» Сумського ОУЛМГ, які в своєму куточку з лісозахисту розмістили такі колекції як верхівко ... Читати далі »

Переглядів: 170 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

БЕЗПІЛОТНІ ЛІТАЛЬНІ АПАРАТИ ДОПОМОЖУТЬ ОБСТЕЖУВАТИ НАСАДЖЕННЯ ТА ВИЯВЛЯТИ ОСЕРЕДКИ ШКІДНИКІВ
Якщо використання сучасних безпілотних літальних апаратів (БПЛА PD1900) для моніторингу лісових масивів у країнах Європейського Союзу є звичним, то в Україні наукові установи лісознавчого напряму роблять лише перші кроки у використанні такого сучасного обладнання.

У липні-серпні 2018 року проведено випробувальні польоти крилатого БПЛА над лісовими масивами дослідного лісництва ДП «СФ УкрНДІЛГА». Аерофотознімання та відеознімання лісових масивів і площ лісових культур здійснювалося з висоти 150 і 80 метрів. Одержані відеоматеріали завантажували на комп’ютер і обробляли із застосуванням відповідного програмного забезпечення. Звичайно, найбільш сприятливою для таких робіт є безвітряна та безхмарна ... Читати далі »

Переглядів: 213 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

Нарешті ми складаємо огляд санітарного стану лісових насаджень обласних управлінь зони діяльності нашого лісозахисного підприємства та прогнозуємо лісопатологічну ситуацію в осередках шкідливих видів комах та хвороб у 2019 році.
На даний час проаналізовано лісопатологічну ситуацію в насадженнях Харківського ОУЛМГ.
Осередки шкідливих видів комах у 2018 році займали площу у 31716га, в т.ч. проведено заходів боротьби на площі 959га. Обробка проведена в осередках рудого соснового пильщика (на площі 29га), соснового п’ядуна(на площі 387га)та пильщиків-ткачів (на площі 542га. Протягом минулого року загальна площа осередків шкідників в насадженнях ХОУЛМГ зменшилась на 8265га по причині обробки та згасання під впливом природних чинників(діяльність ентомофагів, хвороби).

... Читати далі »

Переглядів: 188 | Додав: lisozahystatua | Дата: 29.01.2020 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 16 17 »