В останні роки по всій Україні відмічено всихання ясена і берези. Гриб, який викликає всихання ясена, Hymenoscyphus fraxineus, потрапив, у 1992 році з Азії ... Читати далі »

Переглядів: 190 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Ми часто критикуємо інших, чекаючи що хтось прийде і повинен щось зробити для нас. Але ж чому не почати з себе, почати з самого малого, не викидати сміття в лісі, використовувати енергозберігаючі технології, або разом з дитиною просто посадити дерево…

З метою виховання у підростаючого покоління бережного ставлення до лісу та навколишнього середовища,працівниками ДСЛП «Харківлісозахист» та мешканцями смт ПокотилівкаХарківської області та м. Харкова на території лісозахисного підприємства 17 квітня 2015 року створено символічну алею хвойних. Дана подія присвячена закінченню ювілейної десятої акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» та Дню навколишнього середовища. Як з ... Читати далі »

Переглядів: 170 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

Щорічно лісові насадження потерпають від шкідників та хвороб. Це відноситься і до соснових насаджень, які насамперед гинуть через розповсюдження небезпечного інфекційного захворювання – соснова губка, яка в буквальному розумінні губить соснові насадження нашої держави.

«Останнім часом спостерігається погіршення санітарного стану соснових насаджень у Південно-Східній частині України», – зазначає провідний інженер – лісопатолог відділу діагностики ДСЛП «Харківлісозахист» Марина Бабаджанян, – «згідно багаторічних спостережень проведених фахівцями нашого лісозахисного підприємства найбільш поширеною причиною всихання соснових деревостанів є соснова губка». Дійсно і в 2014 році зазначена хвороба була переважаючою причиною призначення насаджень до проведення санітарно – оздоровчих заходів.
Соснова губка дереворуйнівний гриб, який приз ... Читати далі »

Переглядів: 147 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

Всі складові лісу (дерева, кущі, трав’яниста рослинність, тварини, комахи, гриби, мікроорганізми, ґрунти, повітря) знаходяться у тісному взаємозв’язку, впливаючи на ліс як позитивно, так і негативно. Особливо небезпечними для лісових насаджень є хвоє-листогризучі шкідники, які здатні до різкого збільшення чисельності, завдаючи суттєвої шкоди деревостанам. На сьогодні, єдиним способом контролю чисельності цих шкідників є проведення винищувальних заходів боротьби із застосуванням хімічних та біологічних препаратів.

Тривале, інтенсивне застосування хімічних препаратів у боротьбі з шкідниками лісу справляє негативну, часто незворотну дію на біоценози та погіршує загальний екологічний стан нашої держави. Тож альтернативним виходом із ситуації, що склалася, є застосування інтегрованого захисту рослин. Серед методів інтегрованого захисту, які використовуються в лісовому господарс ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

Кожна людина знає, яку важливу роль відіграють ліси: вони є не тільки легенями планети, а й регулюють температурний режим, запобігають розвитку ерозійних процесів, стабілізують навколишнє природне середовище. Проте, на протязі всього життя ліси піддаються впливу багатьох негативних факторів, серед яких значне місце займають шкідники та хвороби.

Ліси України зростають в трьох лісорослинних зонах: полісся, лісостепу та степу. Відомо, що найбільш піддаються впливу негативних факторів переважно штучно створені ліси, які зростають на межі свого ареалу (південні і східні області України). Однією з найбільш актуальних задач при веденні лісового господарства в цих областях завжди був і надалі залишається захист лісу.

Свій початок служба захисту лісу бере ще наприкінці ХІХ століття. Вагомий внесок в розвиток основ лісозахисту зробив І.Я. Шевирьов – випускник Харківського університету, який розробив та організував всю практичну діяльніст ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

Щороку ліси України піддаються пошкодженню значною кількістю різноманітних шкідників. Деякі з них, за сприятливих погодно-кліматичних умов, утворюють осередки масового розмноження. В результаті такого розмноження дерева починають втрачати свою біологічну стійкість, зменшувати приріст та поступово всихати.

Навесні одним з найперших починає своє живлення рудий сосновий пильщик – небезпечний шкідник соснових насаджень. Його личинки після відродження з яєць починають активно пошкоджувати хвою. Слід зазначити, що в останні роки осередки рудого соснового пильщика є переважаючими за площею серед хвоєгризучих шкідників.

Нещодавно фахівцями ДСЛП «Харківлісозахист» при проведенні контрольного лісопатологічного обстеження насаджень у Іскрівському лісництві ДП «Полтавське ЛГ» Полтавського ОУЛМГ було відібрано проби (пагони сосни звичайної) в осередку масового розмноження рудого соснового пильщика для проведення лабораторного аналізу з мето ... Читати далі »

Переглядів: 148 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

У рамках Акції Державного агентства лісових ресурсів України “Майбутнє лісу у твоїх руках” та з нагоди Всесвітнього дня лісу, який відбувся 21 березня, фахівцями Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства “Харківлісозахист” 19 та 20 березня 2015 року у Покотилівському загально-освітньому ліцеї І — ІІІ ступеню “Промінь” та Бабаївській середньо-освітній школі І — ІІІ ступеню були проведені презентації, присвячені лісам України.

Презентації складалися з двох частин. У першій частині було висвітлено загальні відомості про лісові насадження нашої держави (поширення лісів, лісистість, цикл лісовирощування, значення та застосування лісу в народному господарстві).
Друга частина презентацій була представлена інформацією про охорону та захист лісу, лісову флору та фауну (в тому числі види, що занесені до червоної книги України).

< ... Читати далі »
Переглядів: 155 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй резолюцією A/RES/67/200IDF_poster_EN
проголосила 21 березня Міжнародним днем лісів.

Цей день покликаний привернути увагу до важливості значення лісів для життя на планеті, підвищити обізнаність суспільства про їх надзвичайно  важливу роль. Міжнародний день лісів відзначають в усіх країнах світу.

Матеріали та логотип Міжнародного дня лісів розміщено на веб-сайті ООН за посиланням

http://www.fao.org/forestry/international-day-of-forests/en/

Джерело: Державне агентство лісових ресурсів України

Переглядів: 142 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

У статті “EUROPEAN ASH (FRAXINUS EXCELSIOR) DIEBACK – SITUATION IN EUROPE AND UKRAINE” наведено огляд публікацій переважно 2013-2014 рр. та власних даних стосовно хвороби відмирання ясена, яка спричиняється грибом Hymenoscyphus fraxineus (анаморфа Chalara fraxinea).

Хвороба нині відома у понад 25 країнах Європи, з 2010 року – в Україні. Молекулярними методами підтверджено наявність збудника хвороби у Харківській, Сумській, Полтавській, Київській і Житомирській областях. Основними симптомами хвороби є поступове відмирання крон, некротичні плями на корі пагонів, знебарвлення деревини та листя, некрози листя, передчасне опадання листя, некрози стовбура. Дослідження спрямовані на вивчення циклу розвитку збудника хвороби, вірулентності окремих штамів, сприйнятливості роду ... Читати далі »

Переглядів: 142 | Додав: lisozahystatua | Дата: 17.10.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 14 15 16