Як приємно у святковий чи вихідний день розпалити в лісі багаття та пожарити м’яса чи сала або зварити смачну юшку. Але завжди необхідно пам’ятати, що розпалювання багаття може викликати пожежу в лісі. Але ж ще багато негативних наслідків виявляється після пожежі і, навіть, після багаття або на місті спалювання порубочних залишків або сміття. Це ще і знищення мікрофлори, і плодючого шару ґрунту, і корисних комах та інших мікроорганізмів. Крім того, ще один негативний наслідок, що може призвести до загибелі культур. Знайомтеся – рицина хвиляста Rhizina undulata Schäff., це постійний мешканець лісової підстилки на піщаних ґрунтах в сухих типах місцезростання соснових лісів, найбільш інтенсивно розвивається після розпалювання багаття, пожежі. Прогрівання ґрунту під впливом вогню стимулює розвиток та набуття оптимальної температури для проростання спор гриба. А часткова стерилізація ґр ... Читати далі »

Переглядів: 141 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Щовесни ми насолоджуємося їх цвітінням, ці дерева розпускають свої свічки і дарують радість в парках, алеях, а також у лісових насадженнях, ви правильно здогадались це каштани.

Але часто можна помітити що ці королі алей, а саме їх листя починають втрачати природний колір, жовтіти та опадати, а дерева поступово гинуть. Особливістю цієї породи є те що після літньої втрати листя каштан не здатний його відновлювати, а при пошкодженні більш як 60% поверхні листка він відпадає, що в свою чергу викликає таке явище як осіннє цвітіння, яке несе загрозу для дерева.

Співробітниками ДСЛП «Харківлісозахист» було проведено низку досліджень на території парків міста Харкова. При проведені лабораторного аналізу було встановлено, що більшість листя вражене бурою плямистістю листя каштана та мінуючою міллю.

Встановлено, що бура плямистість каштана викликається грибом Guignardia&nb ... Читати далі »

Переглядів: 218 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

На сьогоднішній день, коли ведення лісового господарства в першу чергу спрямоване на лісовідновлення та лісорозведення, першочерговим найскладнішим завдання є вирощування здорового та якісного садивного матеріалу. Вирощування садивного матеріалу зараз здійснюється у закритому ґрунті (теплицях). 

І тут однією з багатьох проблем при вирощуванні сіянців сосни звичайної є інфекційне вилягання – інфекційна хвороба, яка викликається різноманітними грибами, що живуть у ґрунті, на рослинних рештках або на поверхні висіяного насіння. Найбільш частіше розвиток патогену спостерігається на ділянках, що перебували під тривалим сільсько – господарським користуванням. Проявами хвороби є загнивання насіння та проростків, в’янення сіянців, наявність перетяжки біля кореневої шийки, сіянці легко витягуються з ґрунту при чому бокові корінці залишаються у ґрунті , а витягується ... Читати далі »

Переглядів: 629 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

На минулому тижні відбулась міжнародна конференція Робочої Групи EPPO\FAO (ЄОКЗР) Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) країн Європи і Азії  «Імплементація фітосанітарних стандартів у лісовому господарстві» (9 – 11 червня 2015 року, Ньїредьгаза, Угорщина).

На конференції були присутні більш 50 представників лісового господарства (служби захисту лісів) і фіто санітарної інспекції з 22 країн (Албанія, Австрія, Вірменія, Білорусь, Боснія, Грузія, Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Румунія, Чорногорія, РФ, Сербія, Сполучені штати Америки, Туреччина, Хорватія, Україна, Чорногорія і Косово (як спостерігач). Україна була представлена директором ДСЛП «Харківлісозахист» К.В.Давиденко.

Кожна країн ... Читати далі »

Переглядів: 164 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Прогрес не стоїть на місці – нові технології, нові методи. Але іноді дивно, що людина літає у космос і прокладає тунелі під водою, але не може побороти маленьких комах – шкідників. Але природу не можливо обманути – на зміну одним шкідливим видам приходять інші. Так, осередки соснових пильщиків у зоні Лісостепу останні роки замінюють осередки пильщиків – ткачів, боротьба з якими майже неможлива або потребує впровадження особливих технологій. Це викликано тим що вони ведуть скритий спосіб життя – в павутинних гніздах і інсектицид одразу не може подіяти на личинку.

На Харківщині осередки пильщиків ткачів з’явились у ДП «Ізюмське ЛГ». На сьогодні спеціалістами ДСЛП «Харківлісозахист» разом з лісовою охороною ДП &la ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Весна – гаряча пора для лісового господарства – і посадка, і початок пожежонебезпечного періоду, і обробка від шкідників. Ліси Лівобережної України знаходяться в зоні постійно діючих осередків шкідників, тому кожен рік лісозахисна служба разом з лісовою охороною лісгоспів проводить обробки осередків шкідників з метою їх локалізації та зниження рівню дефоліації. Так на цьому тижні стартували обробки лісових насаджень в соснових лісах ДП «Ізюмське ЛГ» Харківського ОУЛМГ та держлісгоспах Полтавського ОУЛМГ.

Для недопущення втрати приросту та всихання насаджень внаслідок пошкодження шкідниками механізовані загони виїхали до зазначених лісгоспів для проведення винищувальних заходів.

Станом на сьогодні працівниками лісозахисного підприємства з допомогою ГАРД (генератор аерозольний регульованої дисперсності) проведено винищувальні заходи боротьби на площі 5713,0 га. В тому числі 3303,0&n ... Читати далі »

Переглядів: 185 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Кожна людина ще з дитинства знайома з «травневими жуками», яких щороку навесні можна зустріти майже всюди. Але не кожен знає, якої шкоди завдають ці жуки лісовим насадженням під час живлення в кронах дерев, та якої шкоди завдають личинки під час свого розвитку в ґрунті.

Розвиток личинок травневого хруща триває 3 – 4 роки. В цей період личинки живляться корінням трав’яної, чагарникової та деревної рослинності повністю знищуючи їх, що призводить до всихання рослин. Після закінчення свого розвитку личинки перетворюються вімаго – дорослу особу, яка має здатність літати і розмножуватись. Літ у них починається в кінці квітня – на початку травня і триває від 20 до 40 діб, весь цей час жуки активно живляться в молодим листям дерев, суттєво пошкоджуючи їх.

Працівниками ДСЛП «Харківлісозахист» цьог ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Міністр Олексій Павленко наголосив, що завданнями нового керівника Держлісагентства є реформування та дерегуляція лісової галузі, інтеграція до європейських стандартів та принципів роботи. «Олександра Ковальчука я знаю особисто як ефективного кризис – менеджера та технократа, який має великий досвід роботи у потужних аграрних проектах. Впевнений, що лісова галузь відчує результати системних змін вже цього року», – зауважив Олексій Павленко.

Нагадаємо, що до призначення на державну службу Олександр Ковальчук працював генеральним директором НАК «Украгролізинг», а раніше обіймав керівні посади у компанії «Райз». Має вищу аграрну освіту, закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут.

 

Прес – служба Мінагрополітики

http//minagro.gov.ua/node/17103 ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

З розпусканням бруньок деревних та чагарникових порід у лісі починається активна шкодочинна діяльність комах ранньовесняного фенологічного комплексу, яка полягає в пошкодженні листя, сприянні розвитку інфекційного захворювання – борошнистої роси дуба, а іноді – при тривалій, протягом декількох років, дефоліації – і зниженні приросту дерев.

Найбільш розповсюдженими представниками зазначеної групи є зелена дубова та глодова листовійки, п’ядун – обдирало, зимовий п’ядун та ін.

Для попередження пошкодження насаджень вказаними шкідниками необхідно систематично і своєчасно вести нагляд за виникненням осередків листогризучих шкідників та здійснювати комплекс заходів, спрямованих на підвищення стійкості насаджень. З метою постійного біологічного контролю чисельності шкідливих комах необхідно створювати сприятливі умови для приваблювання птахів та ко ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

У Дубровнику (Хорватія) 12 – 18 квітня 2015 року відбулась чергова конференція в рамках європейського проекту COST ACTION FP1103 FRAXBACK “Всихання ясена в Європі: розробка рекомендацій і стратегій невиснажливого ведення лісового господарства”.

З метою узагальнення даних щодо цієї хвороби чотири роки тому європейські вчені започаткували унікальну акцію – міжнародний проект COST ACTION FP1103 FRAXBACK “Всихання ясена в Європі: розробка рекомендацій і стратегій невиснажливого ведення лісового господарства”, у якому беруть участь 32 країни Європи, Канада, Японія, Китай, Сполучені Штати Америки, і який об’єднує дослідження по вивченню патогена ясена і шляхів ведення лісового господарства з метою обмеження розповсюдження хвороби. Ми вже не раз приводили репортажі з конференцій по цьому напрямку. На цей раз чергова конференція відбулась у Дубровнику, де прийняли участь 122 представника з 38 країн. Від Україні участь в конференції приймала ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 13 14 15 16 »