деревних рослин.

У ході пленарного засідання були озвучені доповіді фітопатолога Каліфорнійського університету та представника Американської асоціації арбористів ISA професора Артура Джеймса Доунера (Dr. Artur James Downer) – «Арбористика в Каліфорнії – досвід роботи» та «Вплив засухи на міське озеленення», практикуючого фітопатолога-арбориста Ігоря Сінгера – «Планування робіт із міської арбористики в сучасних умовах України», професора кафедри біології лісу та мисливствознавства Анатолія Гойчука – «Фітосанітарний стан лісів України та шляхи індукції демутаційних процесів» та доцента кафедри дендрології та лісової селекції Олександра Курдюка – «Арбористика як складова дендрологічного забезпечення озеленення урбанізованого середовища».

Впродовж усього семі ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

На початку серпня цього року лісова охорона Харківської області забила тривогу з приводу масового всихання клену у насадженнях області. Протягом двох тижнів лісівники разом з фахівцями лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» та УкрНДІ лісового господарства і агролісомеліорації провели лісопатологічні обстеження у ДП «Жовтневе ЛГ» та ДП «Вовчанське ЛГ» Харківського ОУЛМГ. Зразки загиблих гілок були проаналізовані у лабораторії «Харківлісозахист». Після мікробіологічного аналізу було визначено, що всихання клену викликане інфекційним захворюванням – вертицильозне всихання клена або вілт (збудник – гриб Verticillium albo-atrum і Verticillium dahliae).

В Україні таке масове всихання клена зареєстроване вперше за останнє сторіччя. Інформація про осередки цієї хвороби у Європі також практично відсутні, оскільки кленово-липові дібро ... Читати далі »

Переглядів: 139 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

У лісах Харківщини масово всихають клени. Причина — грибкове захворювання Вертіцилезне всихання (вілт) клена – збудник недосконалий гриб Verticillium dahliae Kleb., що розвинулось внаслідок вологості через часті дощі.
Працівники ДП “Жовтневе лісове господарство” б’ють на сполох через масове висихання кленів у лісах. Аби знайти вихід були запрошені представники з Харківського ОУЛМГ в особі Попова Олександра Федоровича – першого заступника начальника управління , Український ордена “Знак пошани” науково-дослідний інститут лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА) в особі Мєшкової Валентини Львівни – член Ради, завідувач лабораторії захисту лісу, доктор сільськогосподарських наук, професор, ДСЛП “Харківлісозахист” в особі Давиденко Катерини Валеріївни – директора, кандидат сільськогосподарських наук, для огляду дерев в Рокитянському лісництві. Причиною ... Читати далі »

Переглядів: 173 | Додав: lisozahystatua | Дата: 27.01.2020 | Коментарі (0)

Останнім часом у соснових насадженнях Лісостепу і Степу України спостерігається різка тенденція до зростання площ осередків дуже небезпечних фітофагів соснових пильщиків-ткачів. Серед безліч видів пильщиків-ткачів, які пошкоджують хвою соснових насаджень, особливо виділяються червоноголовий пильщик-ткач Acantholydaerythrocephala Lта зірчастий пильщик-ткач Lyda nemoralis Thoms.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація щодо появи шкідливих комах з’явилась під час проведення лісопатологічних обстежень у  квітні-червні 2013 року у насадженнях ... Читати далі »

Переглядів: 546 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Ост аннім часом набирає темпів поширеність соснового підкорового клопа (Aradus cinnamomeus Panz.). Довгий час даний вид вважали нешкідливою комахою, і його перебуванню в насадженнях не придавали значення, а викликане ним ослаблення зростання молодих сосен, зазвичай,  приписували посухам, ґрунтовим умовам та ряду інших причин.

Сосновий підкоровий клоп розповсюджений в багатьох країнах Європи та СНГ- всюди в ареалі сосни звичайної. В Україні особливо шкодить у степовій та лісостеповій зонах.

Клопи (личинки і дорослі комахи) годуються соками лубу, камбію та поверхневих шарів заболоні. Під час живлення вони виділяють токсичні речовини, які негативно позначаються на рості сосен. В місцях ураження клопом трахеїди деревини перетворюються в ранову паренхіму, яка перериває водопровідні шари трахеїд деревини і перешкоджає циркуляції води вгору. Шар ранової  пар ... Читати далі »

Переглядів: 158 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Весна – гаряча пора для лісового господарства – і посадка, і початок пожежонебезпечного періоду, і обробка від шкідників. Ліси Лівобережної України знаходяться в зоні постійно діючих осередків шкідників, а погодно – кліматичні умови останніх років призвели до збільшення щільності і зростанню площ осередків одного з найнебезпечних шкідників соснових насаджень, а саме рудого соснового пильщика (Neodiprion sertifer Geoffr.).

Враховуючи не однократне пошкодження насаджень рудим сосновим пильщиком у минулих роках і для запобігання всихання пошкоджених дерев, особливо лісових культур, для збереження поточного приросту і покращення санітарного стану лісів, було за необхідне проведення лісозахисних заходів у Полтавській області.

Завдяки відповідальному ставленню до охорони та захисту лісу  начальника Полтавського ОУЛМГ Тараненко Ю.М.,  головного спеціаліста сектору охорони та захисту лісу Полтавського ОУЛМГ Марченко Я.О.,які, не зважаючи на в ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Протягом останнього часу до ДСЛП «Харківлісозахист» надходить багато звернень від громадян та організацій з приводу визначення типу хвороб рослин. На ці прохання в терміновому порядку реагують фахівці відділу лісової фітопатології ДСЛП «Харківлісозахист», які проводять спеціальні фітопатологічні обстеження лісових розсадників, теплиць, лісових культур, декоративних рослин, експертизи насаджень, деревини, тощо.

Надають методичну допомогу держлісгоспам зони обслуговування та іншим лісокористувачам з питань діагностики хвороб лісу, профілактики виникнення осередків хвороб. При надходженні проб ґрунту, деревини, посадкового матеріалу, декоративних рослин до роботи приступають спеціалісти біолабораторії захисту лісу ДСЛП «Харківлісозахист» якими здійснюються роботи по проведенню лабораторних та мікробіологічних аналізів проб з метою визначення типу ... Читати далі »

Переглядів: 148 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Протягом останніх років личинки пильщиків-ткачів завдають суттєвої шкоди сосновим насадженням східного регіону України. Умови зростання сосни звичайної в умовах Степу значно послаблюють загальний фізіологічний стан соснових культур, внаслідок чого на них частіше нападають багато видів хвоєгризучих комах. Червоноголовий пильщик-ткач (далі ЧПТ) вважається одним із таких небезпечних видів комах-хвоєгризів.

В період з 18 по 25 травня 2016р. спеціалістами відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» (начальник відділу Кучерявенко Т.В., провідний інженер-лісопатолог Омеліч Д.О.) було проведено лісозахисні заходи  в осередках масового розмноження рудого соснового пильщика Neodiprion sertifer Geoffr. в соснових насадженнях Балаклійського та Високобірського лісництв ДП «Балаклійське лісове господарство» та червоноголового пиль ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

Рудий сосновий пильщик вважається одним з небезпечних шкідників соснових насаджень в Україні і Європі. Це дуже пластичний вид, який розвивається як в умовах достатньої вологості так і в умовах посухи. Особливу шкоду наносить культурам сосни звичайної віком до 25-30 років.

Для захисту лісових насаджень у Донецькій області, спеціалістами відділу нагляду та прогнозу (начальник відділу нагляду та прогнозу Кучерявенко Т.В., інженер-лісопатолог 1 категорії Синицька О.М., водій УРАЛ-ГАРД Овдейчук М.В.) 4-5 травня 2016р. було проведено лісозахисні заходи в осередку масового розмноження рудого соснового пильщика (Neodiprion sertifer Geoffr.) із застосуванням аерозольної технології ГАРД-МН та хімічного препарату «Блискавка» 10% к.е. в соснових насадженнях Краснопільського та Маяцького лісництв ДП «Слов’янське лісове господарство» Донецького обласного управління ліс ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

21 квітня 2016 року у ДП «Сумське ЛГ» Сумського ОУЛМГ було проведено науково-практичний семінар з питань всихання ясеневих та березових деревостанів в лісових насадженнях Сумської області.

На науково-практичному семінарі були присутні більш 20 учасників обговорення такої нагальної проблеми. Для проведення семінару були запрошені директор ДСЛП «Харківлісозахист» Давиденко К.В., директор Харківської лісовпорядної експедиції «Харківліспроект» Глушко Г.М., директор Департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Сумської обласної державної адміністрації Кривозуб І.В., директор Краснотростянецької лісової науково-дослідної станції Ігнатенко В.А., депутати Сумської обласної ради Токар В.М., Науменко С.І., наукові співробітники УкрНДІЛГА Кукіна О.М., Зінченко О.В., головний мікробіолог ДС ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Додав: lisozahystatua | Дата: 16.12.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 12 13 14 15 16 17 »